Jeg skal være mormor til sommer 🙂 Min ældste datter er gravid, og hun har lyst til træstammer… Så må der eksperimenteres. Romessens har jeg ikke meget lyst til at komme i en gravid mor og mit lillebitte barnebarn, så jeg har brugt rigtig rom, som jeg har kogt først. Så kan kagerne spises af både børn, gravide og mig selv 😉
Kagerester kræves til dette projekt, og det har vi ikke her i familien, så jeg producerede “kagerester” i går 😀 Jeg bagte en svampet chokoladekage og en drømmekage (uden snask på toppen). Jeg har brugt det halve af hver kage til træstammerne. Den anden halvdel er kommet i fryseren, så nu har vi kagerester til en anden gang 😉
Det var egentlig planen, at jeg kun skulle lave træstammer, men jeg fik lavet så meget “trøffelmasse”, så jeg ikke havde nok marcipan til at overtrække det hele. Derfor har jeg lavet romkugler af det halve af massen. De er bare trillet i lidt sukker-krymmel. Ingredienser til marcipanovertræk skal fordobles, hvis man vil lave træstammer af hele portionen.
Så vidt jeg har forstået, kan de fleste kagerester bruges. Dog ikke noget med creme og flødeskum, men ellers er der vist frit spil. Min blanding af drømmekage (stadig uden top) og chokoladekage er nu ret god. Med hensyn til mængder af kakao, syltetøj og rom må man prøve sig frem. Jeg har i opskriften skrevet det, jeg har kommet i. Jeg har i øvrigt brugt jordbærsyltetøj. De fleste bruger vist hindbærsyltetøj, men jeg lavede jordbærsyltetøj den anden dag, og det passer rigtig godt til.
Så kan det i øvrigt anbefales at lave kagerne dagen før, de skal spises. Jeg lavede massen og pakkede træstammerne ind i marcipan i går. I dag har jeg dyppet dem i chokolade. Jeg smagte på dem i går, og der smagte de godt, men de smager altså bedre i dag 🙂
Ingredienser – 12 træstammer og 12 romkugler
“trøffelmasse”
ca. 800 g. kagerester
200 g. marcipan
100 g. mørk chokolade
3 spsk. kakao
5 spsk. jordbærsyltetøj
6 spsk. mørk rom – kogt først
marcipanovertræk
200 g. marcipan
2 spsk. glukosesirup
100 g. flormelis
200 g. mørk chokolade til overtræk – har jeg så glemt på billedet 😉
Kageresterne findeles i foodprocessor. Her må køre nogle gange.
Chokoladen hakkes helt fint i foodprocessoren.
Kom de findelte kagerester og resten af ingredienserne i røremaskinen.
Kør sammen til en sammenhængende masse.
Smag evt. til med yderligere syltetøj, rom og kakao.
Del massen i to, og del den ene halvdel i tre stykker, der trilles til lange pølser.
Til marcipanovertrækket blandes alle ingredienser. Jeg bruger hænderne, men man kan godt bruge røremaskine.
Rulles ud til en firkant. Jeg har gjort det på bagepapir drysset med flormelis, men det er også fint at gøre det på bordet drysset med flormelis.
Læg en pølse på.
Rul overtrækket om og skær marcipanen til. Pak de næste to ind på samme måde.
Lægges i køleskabet i nogle timer. Gerne til dagen efter.
Skæres ud i passende stykker. Jeg har delt hver pølse i 4 stykker på 8 cm.
Chokoladen smeltes og enderne dyppes.
Resterne man skærer af, kan jo meget passende kommes i fryseren og bruges næste gang man skal lave træstammer eller romkugler.
Den sidste del af trøffelmassen blev målt af i stykker på 40 gram, der er trillet til kugler og bagefter trillet en tur i sukker-drys. Fugt hænderne med lidt vand inden kuglen trilles i sukker-drysset, så hænger det fint fast.
Ellen skriver
Hvor er det sødt af dig, sådan at lave træstammer på bestilling. Og med alkoholfri-rom! Dit barnebarn er allerede meget heldig 🙂
Spisestuen skriver
Tak <3 og jeg er en heldig mormor 🙂