Skønne gyldne brød til Luciadag den 13. december 🙂 Jeg måtte jo være lidt på forkant med en opskrift, så mine er røget på frost 🙂
Det er første gang, jeg bager med safran. Det er et skønt krydderi, så det skal jeg til at bruge en gang imellem. Jeg har fundet min safran hos H.J. Hansen i Odense, og der var ½ gram i pakken. Den kostede omkring 35 kroner, og det var ikke så dyrt som jeg frygtede 😉 Jeg smider jo gladeligt polynesiske vaniljestænger i kager og desserter, så i forhold til det, er safran ikke voldsomt dyrt 😉
Ud over en fin og mild smag, får brødene også den skønneste gule farve, som det er lykkedes mig at gengive helt korrekt 🙂
Bollerne spises som de er – og gerne lidt lune 🙂
Man må lige pudse sin glorie lidt, for det her er en skøn dej at arbejde med. Blød, lækker og elastisk 🙂
Ingredienser – 12 boller
½ g. safran
25 g. gær
2 dl. lunt vand
1 æg
75 g. blødt smør
50 g. rørsukker
½ tsk. salt
400-450 g. hvedemel
rosiner til pynt + æg til pensling
Kom safran og 1 skefuld af sukkeret i morteren og knus det helt fint.
Alle ingredienser kommes i røremaskinen. Gær, vand og safranblandingen først.
Æltes godt til en blød og elastisk dej. Start med at komme de 400 g. hvedemel i og ælt i 5-10 minutter. Så kan man evt. komme en smule mere mel i, men ikke meget.
Hæver lunt og tildækket i 1 time.
Dejen deles i 12 stykker. Vej dejklumpen og del med 12. Mine boller vejer 70 gram stykket.
Alle dejstykkerne trilles til ca. 25 cm. lange pølser, der formes til luciaboller.
Nogle dejstykker kan deles i to.
Put rosiner på brødene. Stik dem lidt ned, så de ikke falder af under hævning.
Efterhæver lunt og tildækket i ½ time.
Pensles med sammenpisket æg.
Bages i en 220 grader varm ovn i ca. 12 minutter.
Køler af på en rist.
Kristina Petersen skriver
Kære spisestuen. Hvis man ikke har en morter. Hvad kan man bruge i stede for
Kærlig hilsen Kristina.
Bonnie skriver
Hej Kristina
Man kan bruge en ske eller siden af en bred kniv og knuse det pa et skaerebraet. Sorry engelsk tastetur 🙂
Med venlig hilsen Bonnie