Lige om lidt er det december, og jeg havde egentlig planlagt, at jeg ville have en julekalender her på bloggen. Jeg har en lang liste med juleguf og kunne have forberedt en stribe blogindlæg, men det føles helt forkert. Jeg arbejder bedst, når jeg kan være kreativ og få en idé, som jeg bare ikke kan vente på at komme i køkkenet og udføre. Så en hel december, hvor det hele skulle være planlagt, kommer ikke til at fungere for mig. Derfor ingen julekalender her, men masser af lækkerier op til jul.
I dag starter jeg på juleguffet med en ølkage. Det er ikke min opskrift. Jeg har set den flere steder på nettet og på flere forskellige madblogge, men hvor den oprindeligt stammer fra, kan jeg ikke hitte ud af. Krydderiblandingen har jeg så selv sammensat. Jeg kommer kardemomme i min ølkage, for jeg er vild med kardemomme, og så er der kanel og nellike i 🙂 Jeg har brugt en hvidtøl i kagen. Jeg har snuset mig frem til, at man fint kan bruge en “rigtig” mørk øl, hvis man har lyst til det.
Det er en sjov kage. Intet fedtstof og ingen æg. Den tager ingen tid at røre sammen, og efterlader ikke en slagmark af opvask og rengøring i køkkenet.
Der dufter fantastisk i huset, mens den er i ovnen. Den minder om sirupskage – skøn, krydret og sød.
Ølkagen serveres med koldt smør, og den er næsten bedst dagen efter den er bagt 😉 Den holder sig fint pakket ind i husholdningsfilm i nogle dage.
Ingredienser
1 hvidtøl
500 g. brun farin
500 g. hvedemel
1 tsk. natron
2 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
1 tsk. stødt nellike
Alle ingredienser kommes i røremaskinen.
Køres til en ensartet og glat dej.
Kommes i en brødform.
Bages ved 175 grader i 1 time og 15 minutter.
Køler af i formen på en rist.
Serveres skåret i skiver med koldt smør.
Opbevares pakket ind i husholdningsfilm.
Christina Gjerulff Pedersen skriver
Hvor mange ølkager er der til?
Gitte skriver
Hej Christina
Der er til en ølkage bagt i rugbrødsform 🙂