Hvorfor man kalder dem norske klejner, fortaber sig i det uvisse, men det er store, bløde klejner med glasur på. De små klejner bryder jeg mig ikke om, men dem her holder jeg meget af. De er lavet af en sød og blød gærdej, der er kogt i palmin. En del år siden jeg har prøvet det sidst 😉 så det har været sjovt at lave klejner igen.
Jeg har lime i mine klejner, for det kan jeg godt lide, men man kan komme citron eller appelsin i i stedet, hvis man bedre kan lide det.
De smager skønt nykogte. Man kan fryse dem, når de er kogt, eller man kan fryse dem rå. Jeg har en sød facebook-veninde, der også laver de store klejner. Hun fryser dem ned rå på en bageplade, og kommer dem i en frysepose, når de er frosne. Så er de klar til at tage op og koge, når man får lyst til klejner. De skal lige akkurat tø op, inden man koger dem.
Palminen man har brugt, kan genbruges nogle gange. Den skal evt. sies. Den opbevares i køleskab efter brug.
Lige en kort bemærkning om mine madbilleder her på bloggen. Jeg blev i går spurgt, om mine billeder har været i Photoshop. Ingen af mine madbilleder har været i Photoshop, inden de lander her på bloggen. “Mærkatet” med spisestuen.dk sætter jeg på i PowerPoint 🙂 Jeg er lidt nørdet med mine blogindlæg, og har alle billeder til et indlæg samlet i sit eget Powerpoint-dokument. Det kom mig rigtig meget til gode, da bloggen flyttede fra blogspot, og jeg skulle have nye mærkater på alle mine billeder og rette alle indlæg til.
Ingredienser – dej til 20 styk
1½ dl. vand
50 g. gær
2 æg
100 g. blødt smør
75 g. rørsukker – kan erstattes af almindeligt sukker
1 tsk. kardemomme
revet skal af 1 lime – helst øko
500 g. hvedemel
2 pakker palmin til kogning
Ingredienser glasur
250 g. flormelis
2 spsk. vand
2 spsk. limesaft
evt. grøn farve – jeg har brugt pastafarve
Alle ingredienser kommes i røremaskinen. Gær og vand først.
Dejen æltes godt til den er smidig og blød. Den skal slippe skålen, men må ikke være fast.
Hæver lunt og tildækket i 45 minutter. Jeg skulle bruge røreskålen til rugbrød, så dejen måtte lige over i en anden skål.
Rulles ud til et rektangel på ca. 20 x 50.
Skæres ud i 20 stykker med en klejnespore eller en skarp kniv. Skær en rids i midten og vrid klejnerne.
De hviler på et stykke bagepapir, i mens palminen varmes op.
Palminen skal syde om en tandstik, så er den varm nok. Hvis man bruger termometer, skal den være ca. 175 grader. Jeg har et termometer, der sidder på en clips, og det er perfekt til at holde øje med temperaturen. Når palminen er varm nok, reguleres varmen på komfuret. På mit komfur holder palminen sig på de 175 grader, når det står på halv varme.
Kog klejnerne et par minutter på den ene side. De vendes og koger et par minutter på den anden side også.
Drypper af på køkkenrulle.
Til glasuren røres alle ingredienser godt sammen.
Kommes i sprøjtepose og fordeles på kagerne. Hvis kagerne skal fryses, skal der ikke glasur på.
Suzanna skriver
Nommenom 😛 de ser gode ud
Spisestuen skriver
Tak <3 - og det er de 🙂
Kirsten Futtrup skriver
Her i huset kalder vi dem også norske klejner, men her i Salling hedder de “kanaljer”. 🙂
Spisestuen skriver
Hvor sjovt 🙂
Dennis skriver
Det er nemlig “riti” Kirsten 🙂
Christina Lauridsen skriver
De bedste klejner jeg nogensinde har lavet 🙂
Spisestuen skriver
Så skønt at høre 🙂 Dejligt at du giver feedback 🙂
Michelle skriver
Hej 🙂
Kan man godt lave dem uden en røremaskine?
Hilsen
Michelle
Spisestuen skriver
Hej Michelle 🙂
Du kan godt ælte dem i hånden. Bare ælt godt og længe, så skal det nok blive godt.
Hilsen Lene
Jette skriver
Denne opskrift var min første opskrift fra din side, da Google søgning på ‘norske klejner’ førte mig her til. Og hvor BLEV de gode! Jeg brugte citron i stedet for lime dog.
Tak for opskriften. Jeg kommer tilbage 🙂
Spisestuen skriver
Det er jeg rigtig glad for at høre 🙂 – både at klejnerne blev gode og at du fandt frem til min side 🙂
Du er hjertelig velkommen til hver en tid 🙂
Hilsen Lene
Apollonia Fredriksen skriver
Tak for opskriften, dem vil jeg lave i morgen – glæder mig til at smage dem.
Glædelig jul/jullimi pilluaritsi.
Spisestuen skriver
Velbekomme 🙂 og rigtig god fornøjelse med dem.
Også en skøn jul til dig 🙂
Hilsen Lene
Belinda skriver
De ser super lækre ud dem skal jeg helt klart afprøve ☺️ Men hvor længe kan de holde sig?
Spisestuen skriver
De bliver ikke sådan lige dårlige som sådan, og kan godt holde sig nogle dage – som boller eks. – men de er absolut bedst, lige når de er lavet.
Hilsen Lene
Didde skriver
De super gode, og meget nem opskrift. Jeg brugte dog citron istedet for lime, det giver også et super godt resultant
Spisestuen skriver
Tak for dejlig tilbagemelding Didde 🙂
Det lyder bestemt også lækkert med citron.
Hilsen Lene
Didde skriver
De ser lækre ud så nu har jeg lavet en dej venter bare på olien er varm nok. Er det glasur bare flormelis og vand eller hvordan gå et lavet den?
Spisestuen skriver
Hej Didde 🙂
Der er listet ingredienser til glasuren i opskriften under “Ingredienser til glasur” 🙂
Hilsen Lene
Karen skriver
Bestemt de bedste klejner, som jeg til dato har smagt. Jeg smagte den hos en anden forleden, og hun henviste mig hertil, hvor hun havde fundet opskriften. De skal laves til vores julehygge i år.
I øvrigt en spændende hjemmeside med mange gode ideer.
Spisestuen skriver
Det er bare rigtig dejligt at høre Karen 🙂
Dejligt at du fandt frem til siden.
Glædelig jul til dig.
Hilsen Lene
Maja skriver
Det er nu 2. gang, at vi laver disse klenjer, og de er mere end godkendt ! 🙂 “De smager jo helt som bedstemors”. Større kompliment kan man ikke få? 🙂
Vi laver de “klassiske” klejner, og får omkring 50 pr. portion 🙂
Spisestuen skriver
Det er da bare den største kompliment Maja 🙂 Tusind tak! <3
Glædelig jul til dig.
Hilsen Lene
Margit Kjær skriver
Jeg har lavet disse klejner 2 år i træk, til vores julestue i det boligkompleks hvor jeg bor, og de vil slet ikke hære tale om ikke at skulle have dem ( jeg laver 250 stk hver 1. Søndag i advent) nå vi skal tænde juletræet i vores fælles gård.
Nu skal vi så holde Kvartersfesten d. 10. September, og jeg skal stå for vores kaffe/kagebod, og hvad er mere oplagt end at lave denne skønne opskrift ( dog stukket ud som stjerner, hjerter og blomster)
Ud over disse dejlige kager, har jeg lavet, drømmekage, gulerodskage, squashkage og hjemmelavede romkugler.
Tror vi får en fantastisk dag.
Tusind tak for opskriften som bliver efterspurgt igen og igen
Spisestuen skriver
Velbekomme 🙂 og tusind tak for de søde ord. Det gør mig meget glad.
Hilsen Lene
Pernille skriver
Hvordan holder i dem friske
Spisestuen skriver
Som der står øverst i indlægget 😉 kan de fryses ned. Du kan fryse dem rå eller bagte 🙂
Ellers er de bedst, den dag de er bagt.
Hilsen Lene
Yvonne skriver
Det er de bedste Norske klejner jeg har smagt. Lavede dem til familien her til 1. søndag i advent. Vi elsker dem.
Bente Brandt skriver
Fantastisk.
Jeg har lavet dem i går og dejen var fuldstændig perfekt at arbejde med og smagen helt uovertruffen. Dette bliver min opskrift fremad.
Lene kristensen skriver
Hej Lene. Når det nu er en gærdej,minder de så lidt om donuts eller er de som ” rigtige” klejner?
Spisestuen skriver
De minder ret meget om donuts og berlinere – altså en blød bolle 🙂
Hilsen Lene
Kenny skriver
Samme dej kan bruges til donuts… 😀
Susan skriver
Har for første gang kogt klejner – mega god opskrift mums
Birgitte Fuglsang skriver
Det er helt sikkert, jeg vil prøve at lave de klejner!! Når du skriver “blødt smør” er det så Kærgården, Lurpak-smør eller almindelig margarine du mener?
Hilsen Bifu
Wicky skriver
Det er rigtig smør ikke blandingsprodukter
Julie skriver
Hej 🙂
Kan man lave dem dagen før de skal serveres, alternativt, kan dejen laves dagen i forvejen? 🙂
maja skriver
Du får ikke noget svar (læs den seneste opdate på bloggen)
Sus N skriver
Jeg har bagt dem flere gange, de er virkelig gode!
TIP:
Jeg fryser dem ned, og så tager jeg dem op lidt før aftenkaffen og luner dem i mikro ovnen ganske kort eller lægger dem til lune på radiatoren (på et stykke køkkenrulle).
Derefter kommer jeg gul citron-glasur på.
Det er “næsten” lige så godt som de nybagte klejner.
nadin skriver
kan man bruge olie i stedet for palmin?
Lene skriver
Nej. Klejner skal koges i palmin, svinefedt eller en blanding af de to.
Conni Brun Eliasen skriver
Tusinde tak for din fantastiske opskrift på norske klejner, de er bare kanon. Jeg er klar over at du ikke ser denne besked, da jeg lige har læst forsiden af din hjemmeside – men alligevel tusinde tak.
connie skriver
fantastiske klejner…. har lige lavet dej til tredie gang….. uhmmmmm…..skal da lige ha nærlæst alle dine andre opskrifter
Inga Hansen skriver
hej, kan jeg lave dejen dagen før og lægge den i køleskabet ? Skal den så stadig ligge til hævning i 30 min inden brug.
Karin Kristensen skriver
Skal de være hævet end de fryses ned?
Mette Hansen skriver
Jeg tror de skal være kogte før de fryses ned, men uden glasur