Der huserer en opskrift på nettet på Nissepis 😀 Den er jeg blevet inspireret af og har lavet julelikør. Lidt kedeligt navn, men det skulle angiveligt smage rigtig godt. Angiveligt, fordi jeg har haft hjælp i køkkenet i dag til at smage på likøren. Det var rigtig hyggeligt.
Jeg rører det ikke. Heller ikke for bare at smage til. Det er et princip, og det skader vist ingen. Men det er en noget anderledes måde at arbejde i køkkenet på, hvor jeg normalt smager meget på det jeg laver, så jeg føler lidt, at jeg har arbejdet i blinde. Jeg smagte på saften i går, inden der kom vodka i, så jeg har en idé om, hvordan det smager.
Jeg har lavet to forskellige. En på solbærsaft krydret med ingefær, kanel og nelliker, og en på kirsebær krydret med stjerne anis, kardemomme og kanel. Vi var på julemarked i Egeskov i weekenden, og jeg kom hjem med kirsebærsirup og en drikkeklar kirsebærsaft. Det tænkte jeg, at der ville blive en lækker likør ud af – og det blev der 🙂
Den der er lavet på kirsebær er den sødeste og passer fint til ris a la mande, en julesmåkage, æbleskiver eller andet.
Den der er lavet på solbær er lidt skarpere i det, og den vil passe fint til ost eller bare til at drikke, fordi den smager godt. Den kunne være god i en rødvinstoddy eller i gløgg.
Alkoholprocenten må ligge på omkring 20% for den med solbær og lidt mindre for den med kirsebær. Med hensyn til holdbarhed er jeg lidt på bar bund, men jeg har sat det på køl og tænker det holder fint i nogle måneder.
Helt ærligt, så har det været ledt at have vodka stående. Mit forhenværende foretrukne dope, som jeg i den grad væmmes ved. Når jeg lugter til vodka, mindes jeg ubehaget, både det fysiske men i lige så høj grad også det mentale. Angsten, skylden, skammen og håbløsheden. Selv om det er over 5 år siden, står det helt klart, når vodka dunsten bringer mig tilbage. Puha, jeg må lige ryste mig en gang…
Mit likør-projekt har nu også bragt noget hyggeligt med sig, for flaskerne skulle jo have etiketter, så jeg har fundet akvarelfarverne frem. Jeg havde helt glemt, at jeg havde dem, og det har været rigtig hyggeligt at fordybe sig med dem nogle timer i eftermiddag.
Ingredienser julelikør – kirsebær
½ l. kirsebærsirup
3 dl. kirsebærsaft – drikkeklar
2 stjerne anis
2 kanelstænger
15 kardemommekapsler
½ l. vodka
Kardemommekapslerne knuses en smule.
Kom kirsebærsirup, kirsebærsaft og krydderier i en gryde.
Varm op og lad det koge i 10 minutter under jævnlig omrøring.
Tag gryden fra varmen og køl det af.
Når det er koldt hældes vodka i og det sættes i køleskab i 24 timer.
Sies og hældes på flaske.
Opbevares i køleskab.
Ingredienser julelikør – solbær
½ l. solbærsaft – ufortyndet
2 kanelstænger
15 hele nelliker
1 spiseskefuld groftrevet frisk ingefær
½ l. vodka
Kom solbærsaft og krydderier i gryden.
Varm op og lad det koge i 10 minutter under jævnlig omrøring.
Tag gryden fra varmen og lad det køle af.
Når det er koldt hældes vodka i og det sættes i køleskab i 24 timer.
Sies og hældes på flaske.
Opbevares i køleskab.
Rosa skriver
Hvor er det flot at du er kommet så vellykket ud på den anden side af af “helvede”! Stort tillykke med at du holder dig ædru:-))))
Spisestuen skriver
Tusind tak for de skønne ord Rosa 🙂
Jette skriver
Hvor meget vodka skal der bruges til solbærlikøren?
Spisestuen skriver
Det var smuttet – mange gange undskyld <3
Det er tilføjet opskriften nu, og der skal ½ liter i 🙂
Jette skriver
Tusind tak
Heidi Larsen skriver
Hej Lene
Nu er det snart tid for denne drik jo og den ene slags har jeg lavet før til gave.
Har så tænkt mig at afprøve din anden opskrift og vil i den forbindelse gerne høre dig om hvordan du fik lavet de super fine etiketter du sat på med tekst og pynt.
Venlig hilsen Heidi
Spisestuen skriver
Jeg har fundet et mandala-mønster og printet ud. Jeg har farvelagt det med farveblyanter, og så er det klistret på flasken.
Et super hyggeligt projekt til en efterårsdag.
Prøv at google mandala. Der er flere sider, hvor man gratis kan downloade billeder.
Hilsen Lene
Susanne skriver
Må jeg spørge hvor du har købt kirsebærsirup henne og om det evt kan undlades på forhånd tak for svar
Lene skriver
Lene er desværre ikke blandt os mere, så jeg tillader mig at svare.
Jeg har set kirsebærsirup i Føtex og Bilka, jeg ville ikke undlade det.