Jeg har modtaget “Fra 5:2 til 6:1 – Spis godt, hold vægten og få det bedre!” af Jon Hansson fra NYT NORDISK FORLAG ARNOLD BUSCK.
I korthed handler 5:2 om at spise normalt i ugens 5 dage og så 2 dage om ugen holde let faste, hvor man begrænser sit kalorieindtag til maks. 500 kcal. for kvinder og 600 kcal. for mænd. Man vil så tabe sig, og man vil opnå en række helbredsmæssige fordele. Når man vil vedligeholde sin vægt og “bare” opnå de helbredsmæssige fordele, kan man gå over til 6:1, hvor man holder let faste 1 dag om ugen.
Jeg har i en lang periode fulgt 5:2 kuren, og været virkelig begejstret. Teorien og videnskaben bag konceptet startede jeg med at sætte mig grundigt ind i, og har læst Michael Mosley’s bøger og fundet interessante artikler på nettet.
Bogen her har en kort introduktion, hvor der beskrives hvad 5:2 og 6:1 går ud på. Personligt synes jeg, man skal springe det over. Det meste af det der står er korrekt, men der er flere steder, hvor det Jon Hansson skriver, ikke stemmer overens med, hvad grundlæggeren af 5:2 kuren, Michael Mosley har konkluderet. Det vil jeg ikke gå ind i her, men holde mig til det, som bogen egentlig handler om. Nemlig opskrifter til dage med let faste.
Bogen er delt op i opskrifter, der indeholder 100 kcal., 200 kcal. og 500 kcal. Det er gode opskrifter, hvor der bruges ingredienser, man kan finde i supermarkedet. Det er opskrifter, der er nemme at gå til, og der er gode billeder til opskrifterne.
Så falder mit øje på en opskrift, der hedder Gin & tonic serveret med chips til. Han skriver selv, at det ikke er en god idé, og her har jeg brug for at sige, at det er en virkelig dårlig idé at tage opskrifter med i bogen, bare fordi man kan lave dem, så de holder sig under de magiske tilladte kalorier. Hvis man skal i byen og drikke alkohol, skal man nok vælge en anden dag som sin fastedag. Fasteopskrifter skal være på lødig kost, der er rig på protein og med et minimum af kulhydrat. Alkohol bør på ingen måde indgå. Ligesom hvidt pasta, der også er opskrifter med, helst skal undgås.
Langt de fleste opskrifter i bogen er på god og sund kost. Jeg forstår så ikke helt princippet i at dele den op i 100, 200 og 500 kcal. De 500 kcal. er jo fint, hvis man vælger at spise alle sine kcal. på én gang, men hvis man deler sine måltider op i to, som mange gør, så er det lidt sværere at anvende opskrifterne. Så må man bruge dem som inspiration, og selv regne på kalorieindholdet. Det er der en kalorietabel til bagerst i bogen.
Hvis man har viden om 5:2 i forvejen, og ønsker inspiration til mad på fastedagene, er Jon Hanssons bog et fint valg.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.