Jeg har en del forskellige opskrifter på rugbrød. De fleste med surdej og et enkelt rugbrød uden. De smager alle fantastisk, men er lidt blege i farven 😉
Jeg har fået fat i brændt mørk maltmel. Det er ikke så nemt at finde. Jeg har købt mit hos bagetid.dk. Det giver mørk farve til brødet og en helt fantastisk smag. Der skal ikke meget i. I det her brød er der 25 gram, så det kilo jeg købte, rækker til en del brød. Hvis man har en yndlingsopskrift på rugbrød, så tilsæt bare lidt mørkt maltmel til dejen. Mørk maltmel er lavet af byg, der er spirret i 10-12 dage, tørret, ristet (brændt) og derefter malet til mel. Det har ingen bageevne, og tilsættes for farve og smag.
Rugbrødet laves over 2 dage.
Dag 1 røres kerner, mel, surdej og vand sammen. Står tildækket 12-18 timer. Jo længere det står, jo mere surt bliver det. Jeg synes 12 timer giver et perfekt brød.
Dag 2 røres resten af ingredienserne i. Dejen kommes i formen og hæver 1½ – 2 timer og bages.
Køler ned pakket ind i et vådt/fugtigt viskestykke.
Kig evt. også forbi mine andre opskrifter på rugbrød:
Rugbrød
Rugbrød med kerner
Rugbrød med mange kerner uden hvedemel
Rugbrød med frø og kerner uden hvedemel
Solsikkerugbrød uden surdej
Surdej
Ingredienser – 1 stort brød
Dag 1:
4 dl. rugkerner – knækkede eller flækkede
3 dl. rugmel
6 dl. vand
ca. 150 g. surdej
Alle ingredienser røres sammen i skålen til røremaskinen.
Skålen dækkes til og står på køkkenbordet i 12-18 timer.
Dag 2:
3 dl. øl – gerne en mørk øl
½ dl. ahornsirup
1 spsk. salt
150 g. hvedemel
400 g. rugmel
2 spsk. mørk maltmel – 16 gram
Dejen, der har stået i 12 timer, ser nu sådan ud:
Den bobler fint og lugter af frisk øl. Det er en surdej, der har haft det godt.
Resten af ingredienserne kommes i.
Røres rigtig godt sammen.
Tag 150 g. dej fra til surdej og kom resten af dejen i en 3-liters rugbrødsform. Surdejen sættes på køl. Surdejen trives rigtig godt, hvis man bager en gang om ugen.
Brødet hæver lunt og tildækket i 1½ – 2 timer. Alt efter temperatur i køkkenet er hævetiden lidt forskellig. Brødet skal hæve til det når ca. 1 cm. fra kanten af formen. Jeg sætter gerne mit ind i ovnen og hæve, så behøver det ikke dækkes til.
Sættes i en kold ovn. Ovnen tændes på 180 grader og brødet bager i 1 time og 45 minutter.
Tages ud af formen og pakkes ind i et hårdopvredet viskestykke.
Køler af på rist.
Opbevares i plasticpose ved stuetemperatur. Holdbarhed ca. 1 uge.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.