At flette er rigtig sjovt, og så giver det et flot brød.
Jeg lavede for nogle dage siden et indlæg om flettet grovbrød. Det er flettet med 4 strimler.
Til indlægget i dag havde jeg brug for at illustrere flette-teknikken, for det er altså bøvlet og forvirrende, hvis man bare skriver, hvordan det skal gøres. Jeg har været omkring snor og bånd. I går lavede jeg modellervoks, som jeg havde tænkt mig at flette med og så illustrere med fotos, men det var også lidt noget bras (modellervoksen fejler ikke noget ;-)) Jeg har i stedet lavet 3 små videoer, for det giver faktisk det bedste resultat.
Jeg har lavet en basisdej til brødene. Her kan man sagtens bruge en anden opskrift på dej. Det skal være en blød og smidig dej, når der skal flettes, men den må ikke være klistret.
I dag har jeg æltet min dej i hånden. Det ville jeg gøre hver gang, jeg laver en varm gærdej, hvis det ikke lige var fordi, at jeg er ret magelig, og synes det er lidt trælst med bord og hænder smurt ind i dej 🙂 Så Kenwood’en plejer at ælte for mig, men i dag var der rugbrødsdej i røreskålen, og så måtte jeg jo i gang med hænderne, og det er lækkert at ælte en gærdej med hænderne. Man har en helt anden fornemmelse af dejen, og resultatet bliver absolut ikke ringere end med maskinen.
Ingredienser – 3 brød
50 g. gær
6 dl. lunt vand
2 tsk. salt
1 spsk. sukker
1 dl. olie
ca. 1 kg. hvedemel
Alle ingredienser æltes til en blød og lækker dej, der lige akkurat slipper hænderne.
Hæver tildækket og lunt i 45 minutter.
Dejen deles i 3 stykker.
Hver dejklump deles i det antal strimler, man ønsker at flette med.
Brødene flettes og hæver tildækket og lunt i 30 minutter.
Pensles med sammenpisket æg og bages ved 210 grader i 30 minutter.
Vejledning herunder til 5, 6 og 7 strimler med video. Det er første gang, jeg har lavet video, så der er selvfølgelig nogle fejl. Jeg havde blandt andet glemt at tage hensyn til, at der ryger lidt af billedet i top og bund, når det kommer på computeren, men jeg tror nu, det går fint alligevel. Jeg plejer at have rene hænder og negle i køkkenet, men jeg æltede farve i modellervoksen i går uden handsker på, så jeg har ikke rene negle i dag 😀
Med 5 strimler:
Med 6 strimler:
Med 7 strimler:
Det har været rigtig sjovt at lave det her indlæg. Det er altid dejligt at være i køkkenet, men jeg elsker også den mere tekniske del af at lave indlæg – med billeder mm. – og i dag har jeg så lært at lave en video og få den uploadet på Youtube (så jeg ikke belaster siden her for meget).
Det har været en god dag på kontoret 🙂
Kirsten Futtrup skriver
Super instruktive videoer.
I øvrigt en meget elsket side, du har. Jeg anbefaler til højre og venstre. 🙂
Elsker selv at lave mad og udvikle opskrifter, og har en svigerdatter, der har været på kokkeskole i Frankrig, så der bliver eksperimenteret, når vi er sammen.
Mange hilsner
Kirsten
Spisestuen skriver
Tusind tak for dejlig feedback 🙂
Lyder skønt med Jeres hygge og samvær omkring mad <3
Hilsen Lene
lene jensby skriver
super video du har lavet det er sådan at alle kan følge med Tak for det og forsæt det super gode og flotte arbejde.
Spisestuen skriver
Tak skal du have 🙂 Det er jeg rigtig glad for at høre <3
Hilsen Lene
Aleyna skriver
Det er den bedste forklarning min mor sagde at jeg skulle flette og hun skulle bage tak
Spisestuen skriver
Mange tak Aleyna 🙂 Tak for din søde besked 🙂
Rutt Monica Larsen skriver
Fantastisk!!! Jeg har slitt med dette før din video! Jeg er frelst❤️ Nå må du legge ut en med 8 for den klarer jeg ikke men vil så gjerne❤️ Rutt monica
Connie kirkeby skriver
Dine videoer er super. Jeg bruger fletningerne til smykker med hestehår. Tak.Mvh. Connie