I noget tid har der floreret opskrifter på boller og brød lavet med danskvand, og aldrig skulle bagværk have hævet bedre og været luftigere, end hvis man bruger danskvand i sit brød.
Jeg har undret mig… meget og længe, og bestemte mig for at opklare mysteriet. Så det har jeg gjort 🙂
Jeg har lavet en dej med danskvand og en uden. Resten af ingredienserne i dejene er helt ens. Min gamle røremaskine har så været på besøg, for røremaskiner har jeg ikke lige to af, men den gamle Electrolux er også fin at røre gærdej på.
Den gær, der er i, er fra den samme pakke, der blot er delt i to og fordelt i de to skåle. Vandet havde stuetemperatur. Både den uåbnede danskvand og vand fra hanen havde stået på bordet i 3 timer. Vandet er vejet af, så der ikke skulle være forskel, når boblerne er væk. Sukker og salt er målt præcist af med måleske, og hvedemelet er fra den samme pose. Dejen er blot lige æltet sammen. Normalt ville jeg ælte en dej godt og længe, men her ville en forskel i røremaskiner måske spille ind, så dejene her er blot æltet sammen. De er hævet i to ens skåle, og jeg har lavet en time lapse af hævningen. Dejen hævede 1 time, og jeg har taget billeder med 12 sekunders mellemrum og sat sammen til en video.
Stativet blev sat op og kameraet indstillet som det skulle. Dejen linet op og kameraet begynder at klikke. Alt er godt. Så kommer sorte skyer, som i kulsorte skyer, og der blev mørkt i huset, så lyset skifter pænt meget i min video, og jeg har helt ærligt ikke gidet redigere 300 billeder med skiftende lys på, for man kan se, det man skal på videoen. Nemlig om der er forskel på, hvordan de to deje hæver.
Så frem med popcornene og nyd 10 sekunders film om dej, der hæver 🙂 Skålen til højre er den, hvor dejen er med danskvand.
Ingredienser
300 g. vand i den ene og 300 g. danskvand i den anden
½ pk. gær
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
25 g. blødt smør
500 g. hvedemel
Efter en times hævning ser det sådan ud fra en vinkel, hvor resultatet måske er tydeligere end i videoen.
Beklager – eller det gør jeg egentlig ikke – men den med danskvand til højre er ikke hævet så meget som den anden..
Jeg formede dejen til brød, og jeg har lavet mange brød i mit liv, så jeg tror ikke, de er spændt forskelligt op…
De er lagt på plade og har hævet i 30 minutter. Igen er det dejen med danskvand til højre.
Hmm.. danskvand-brødet er hævet knap så meget også her i anden omgang.
Brødene er penslet med vand og bagt i en 225 grader varm ovn i 25 minutter.
Så fik jeg vist punkteret den påstand. Forskellen på brødene er ikke stor, men det er altså brødet lavet med almindeligt vand, der hævede bedst i 1. hævning og det færdige brød er også lidt større end det andet. Brødene er også prøvesmagt og krummen er mærket grundigt på, og danskvand-brødet er ikke mere fugtigt eller velsmagende end det andet brød.
Hvis jeg skulle komme med et forsigtigt gæt på, hvorfor der er en lille forskel i hævning, kunne det være fordi pH-værdien i danskvand er lavere end i postvand, og gær har det bedst ved pH mellem 6-7, som altså er pH-værdien for helt almindeligt vand.
Jeg har ikke mere at sige om danskvand i gærdej, men det har været rigtig sjovt at lave forsøget, og så har jeg fundet en fed ting mere at bruge mit kamera til. Nu skal der vist leges med time lapes 🙂
Rune Jørgensen (fra Hva' Ska' Vi Ha'?) skriver
Hvor er det sejt lavet 🙂 Jeg har godt nok aldrig hørt om danskvandsdej, men jeg kunne heller ikke forestille mig, det skulle være så meget bedre. Godt, at du nu kan afvise påstanden 🙂
Spisestuen skriver
Tak Rune 🙂
– og det var mega sjovt at lave et lidt mere nørdet indslag 🙂
Marianne skriver
Cool test – lægger du ikke dit opslag ind i de der bagegrupper, så vi er fri for at se på danskvandsboller flere gange hver dag? 🙂 Fx gruppen Bageglad ….. pyha de blir ved med det brød. Og kommer 100 gram gær i!!!!!! TAK
Annette skriver
Hvor sejt du lavede den test 🙂 Jeg er selv en garvet amatør bager og har også undret mig, jeg har sågar prøvet de famøse danskvand boller for selvfølgelig skal det ikke være uprøvet, meeen jeg blev skuffet i forhold til forventningerne affødt af den udbredte begejstring 🙂
Louise skriver
Super fedt blogindlæg! Sad netop og undrede mig over om det egentlig blev bedre af danskvand i dejen