Ren rugbrødssmag 🙂 Rugbrød bagt på surdej med rugmel og masser af rugkerner. Det er mit yndlingsbrød 🙂
Andre frø og kerner er også gode i rugbrød, og jeg har et rugbrød med frø og kerner, der også er uden hvedemel, og med hørfrø, solsikke- og græskarkerner i.
Det er lidt forskelligt, hvad jeg bager, så min surdej har rester af de forskellige frø og kerner, men det synes jeg ikke gør noget. Man kunne køre med forskellig surdej – det gør min veninde – men så mange rugbrød bager jeg ikke. Jeg bager et om ugen, og det passer fint til vores behov.
Jeg rører sammen dag 1 om aftenen. Så står dejen tildækket på køkkenbordet i ca. 12 timer. Resten røres i og brødet hæver i ca. 2 timer inden det bages. Det kunne lyde indviklet, men det er lige til man finder rutinen i det, for det passer jo mest sig selv 🙂
Opskriften er til 1 brød. Hvis man ikke har en surdej, er det ret nemt at lave en. Se indlægget om surdej.
Ingredienser dag 1
ca. 200 gram surdej
3 dl. rugmel
6 dl. skårne rugkerner
7 dl. vand
Kom alle ingredienser i røremaskinen, og rør sammen.
Dæk skålen og lad den stå på køkkenbordet i 12 timer. Den kan stå op til 24 timer. Jo længere man lader den stå, jo mere surt et brød får man. Jeg synes, 12 timer giver et perfekt brød.
Ingredienser dag 2
2½ dl. øl
½ dl. sirup
1 spsk. groft salt
400 g. rugmel
Dejen fra i går aftes bobler og dufter svagt syrligt. Det lugter faktisk af øl. Sådan skal en surdej også lugte, af friskt øl. Hvis den lugter direkte surt, er den ikke god.
Kom øl, sirup, salt og rugmel i skålen og rør dejen godt sammen.
Tag ca. 200 gram dej fra til næste bagning – det er surdejen – og kom resten i en rugbrødsform.
Surdejen sættes på køl.
Rugbrødet hæver til det er ca. 1 cm. fra kanten. Det tager ca. 2 timer afhængig af temperaturen i rummet. Jeg sætter mit ind i ovnen, når det skal hæve, så behøver det ikke blive dækket til.
Ovnen tændes på 180 grader og brødet bager i 1 time og 45 minutter. Det skal i kold ovn.
Tages ud af formen og pakkes ind i et hårdt opvredet viskestykke. Køler af på rist.
Når det er koldt, kommes det i en plasticpose.
Naya thayssen skriver
Hej igen!
Jeg forsøger at undgå hvede og sukker – tænker , at erstatte sirup med to spsk. honning (ved godt at det også er en form for sukker, men lidt honning er ok) – har du nogen forslag til erstatning for øllet, eller tror du så smagen bliver helt ved siden af, hvis man bruger anden væske?
Mange hilsner fra Naya Thayssen
Spisestuen skriver
Hej Naya 🙂
Du kan fint erstatte sirup med honning. Der er brug for en form for sukker, for at “nære” gær-udviklingen, og det kan honning godt bruges til.
Øllen bliver sværere at erstatte, da det er alkoholen, der gærer sammen med sukker. Alkoholen fordamper jo, når brødet bages.
Hilsen Lene
Naya thayssen skriver
Hej igen!
Mit første rugbrød skal tages ud af ovnen om 5 min. Jeg har bagt det på varmluft – gør du det?
Hilsner fra Naya Thayssen
Spisestuen skriver
Hej Naya 🙂
Jeg bager aldrig på varmluft 🙂 men håber dit brød blev godt alligevel.
Hilsen Lene
Naya thayssen skriver
Den flittige kommentator igen! hi hi!
Mit brød blev færdigt. Det er nærmest lyst på toppen og lidt klistret indeni. ved ikke helt med den lyse farve, men tænker at jeg kan undgå klægheden ved at putte lidt mere rugmel i næste gang?
Kh. Naya
Spisestuen skriver
Hej igen 😉
Jeg synes ikke, du skal komme mere mel i. Det lyder mere som om, det ikke er bagt helt nok.
Hilsen Lene
Merete Bartsch skriver
husk brød skal være 96 grader indeni, så er det gennembagt, derfor brug et stegetermometer, ex. det du bruger når du griller, hvis ikke du har et alm. stegetermometer
Lone S Østergaard skriver
Din opskrift lyder super god, den vil jeg prøve da jeg altid bager 2 stk 3 l forme, kantet vel bare gange din opskrift med 2, men jer eg i tvivl om der skal 400 g surdej i. Nogen der har erfaring med det?
Mvh Lone
Spisestuen skriver
Hvis du laver dobbelt portion – som jo er til 2 forme – skal der 400 g. surdej i 🙂
Kirsten skriver
Hej
Jeg bager selv rugbrød men kommer kærnemælk eller vand i istedet for øl! Kan jeg det ved dine opskrifter som er rigtig gode
Spisestuen skriver
Hej Kirsten.
Jeg har svaret på dit spørgsmål i din kommentar til en anden rugbrødsopskrift: “Rugbrød med kerner”.
Hilsen Lene
Gitte skriver
Mit rugbrød er blevet klæg på trods af længere bagetid (Ca. 135min) og et stegetermometer som viste 97 grader….. Jeg synes dejen var meget våd da jeg hældte den i formen så næste gang vil jeg spare lidt på væden. Det skal lige med ar første hævning var 15 timer v stuetemp og anden gang v 12 grader i 17 timer før den nåede1 cm fra toppen af formen.
Hilsen Gitte.
Spisestuen skriver
Det lyder da lidt småtrælst at hive sådan et rugbrød ud af ovnen.
Din hævemetode lyder ikke optimal. 2. hævning skulle gerne være ved stuetemperatur, og der hæver brødet op på et par timer.
Den lange hævning, du har brugt 2. gang, er ikke optimal for gæren/mælkesyrebakterierne i brødet, så mit gæt er, at dit brød simpelthen er faldet sammen i ovnen, og så hjælper ingenting. Heller ikke længere bagetid.
Jeg går ud fra, at du har brugt en sund surdej 🙂
Hilsen Lene
Susanne Hansen skriver
Jeg undrede mig også over den korte bagetid. Jeg har bagt rugbrød uden hvede rigtig mange gange og det er aldrig lykkes mig at gennembage dem på under 3 timer. Den sidste lille time .. 3/4 time, er brødet taget forsigtigt ud af formen. Så drejer jeg der en gang, da det får varmen inderst fra ovnen
Susanne Hansen skriver
Skriver straks igen, da jeg trækker mit sidste indlæg tilbage.
Helt korrekt at dejen skal med i opvarmning og små 2 timer er fint.. faktisk har jeg haft meget bøvl med at få mine brød gennembagte..
Fantastisk brød jeg fik bagt i går
I øvrigt vil jeg opfordre til at eksperimentere med lidt krydderi på rugbrødene. Blendet hel fennikel og lidt spidskommen, synes jeg er lækkert
Tusind tak
Nicole skriver
Jeg har netop gang i bage det her brød for anden gang. Jeg har ingen erfaring med surdej som sådan, men det sidste rugbrød jeg bagte, blev ret “fugtig”, og kunne kun skæres i forholdsvis tykke skiver. Det smagte fantastisk, men jeg måtte smide resten ud, da der kom mug på 6 dage efter det har bagt? Jeg har bagt det med termometer, så det havde de 97 grader ca, da jeg tog det ud. Burde jeg have gjort noget anderledes?
Allan Bronée skriver
Kommentar til Susanne Hansen. Før bagning efter hævningen, prikker jeg huller i dejen, så dampen kan komme ud af brødet under bagningen. Konsistensen på dejen, skal være som færdiglavet havregrød. Så burde du ikke få problemer med, at brødet er vådt indeni.
Freja Hansen skriver
Fantatisk lækker opskift – ups ups ups kom til lade 1. fase blive til 48 timer, men det gik fint og brødet blev lækkert😋 jeg lavede halv portion og bagte 90 min.
Tusind tak – god weekend herfra☃️