Jeg har sagt ja til at modtage Anne Hjernøes bog “SUNDE SALATER” fra Politikens Forlag til omtale her på bloggen.
Jeg måtte lige tænke mig om, før jeg sagde ja, for jeg bliver nødt til at være ærlig og sige, at Anne ikke hører til blandt mine favorit-kokke. Jeg er bare ikke så begejstret for den mad, hun laver. Når det så er sagt, har jeg også den holdning, at det er sundt at prøve noget nyt, få udvidet sin horisont og tage nogle andre briller på, så det har jeg gjort.
Jeg bliver inspireret af Anne’s bog, og jeg synes, det er meget smukke billeder og smukke retter hun har lavet, men jeg havde ikke så nemt ved at finde en salat, jeg sådan umiddelbart tænkte, at jeg havde lyst til at lave. Jeg har mere lyst til at tage lidt hist og pist fra opskrifterne, og jeg tror også, at det er noget af hendes mening med bogen – at den skal inspirere – og det gør den.
Bogen har et kort forord, hvor Anne fortæller om vigtigheden af, at de forskellige ingredienser i salaten spiller sammen. Der skal være noget blødt, sprødt, friskt og knasende og samtidig skal man også støde på de 5 grundsmage: Surt, sødt, salt, bittert og umami. Salaten skal også indeholde fedt, så der er dressinger til alle salaterne. Anne slutter sit forord med at skrive:
“Husk at smage til undervejs, og at det er tilladt at improvisere lige så meget, du har lyst og fantasi til.”
Der kommer et kort afsnit om salattyper, anretning af salater og forskellige olier og eddiker, der bliver brugt.
Og så kommer der opskrifter – 151 opskrifter på sunde salater. Både salater, der er nemme og hurtige, og salater der tager lidt længere tid at lave.
Bogen er delt op i salater med:
Frugt og bær – Grøntsager – Fisk og skaldyr – Kød – Kål – Bælgfrugter – Svampe – Rodfrugter – Korn, perler, couscous, ris, pasta og nudler.
Der er fine anvisninger og vejledninger bogen igennem, og der er billeder til langt de fleste opskrifter, og det fungerer altså bedst for mig. Jeg kunne godt have brugt forslag til, hvilken slags kød salaterne passer til, for her er man helt overladt til sig selv.
Jeg laver ikke mange salater, men jeg tror, at jeg skal i gang, for det kan jo være et varieret og spændende tilbehør til kød, eller som en ret i sig selv med lidt brød til, og så er salat jo uundværligt i madpakken.
Anne er – sammen med rigtig mange andre – glad for at bruge frugt, bær og tørret frugt i salaterne. Her deler jeg ikke begejstringen. Det ser hamrende flot ud, men jeg bryder mig ikke om det. Men smagen fra frugt i eksempelvis en eddike, er jeg helt med på, og det skal jeg altså have afprøvet. Så her fik jeg lige lidt idéer i bogen til spændende eddiker.
Jeg har hapset en idé fra en salat, hvor der var poppede vilde ris i. Det lød spændende, og det er på min tallerken her til aften sammen med friske danske asparges og en helt enkel salat fra bogen. En spinatsalat med revet parmesan, citron og basilikum.
Det er en lækker tallerken mad. Jeg elsker de grønne grøntsager 🙂
Her et par billeder fra bogen.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.