Nu skal det være. Jeg vil bage et rugbrød med masser af kerner og frø. Teen-pigen elsker mit rugbrød med kerner, men rugbrød passer jo ikke ind i stenalderkost konceptet, så det har hun ikke spist længe. Jeg har så en mulighed for at få basket et brød sammen med masser af kerner og frø i, som jeg kan lide.
Det er nemt at bage rugbrød selv, men det kræver selvfølgelig lidt planlægning. For mig fungerer det at røre første del sammen om aftenen. Næste morgen røres resten af ingredienserne i og brødet hæver et par timer og bages. Så det kræver egentlig bare at man er hjemme den dag, der bages rugbrød.
Jeg har taget udgangspunkt i min opskrift på rugbrød med kerner. Der er intet hvedemel i. Det er erstattet af solsikkekerner, græskarkerner og sesamfrø.
Man behøver jo ikke bage det samme rugbrød hver gang. Der er selvfølgelig frø og kerner i surdejen, men det betyder ikke det store.
Opskriften er til 1 stort rugbrød, der bages i en 3-liters form. Normalt, når jeg bager rugbrød, bruger jeg ca. 150 g. surdej. Min fornemmelse er, at der skal lidt mere til, når der ikke er hvedemel i dejen, så jeg har taget 200 gram fra til surdej.
Surdejen bliver bedst, når man bager jævnligt. Jeg bager én gang om ugen, og det holder den fint i gang. Den kan godt stå i 14 dage, men kun en sjælden gang synes jeg.
Brødet opbevares ved stuetemperatur. Kom ikke brødet i køleskabet, der bliver det tørt og hårdt. Sørg for god hygiejne, når brødet køler ned. Ren bagerist og rene viskestykker. Det holder fint i en uge. Her smider jeg så resten ud, fordi jeg bager igen, men det er ikke muggent.
Ingredienser dag 1
200 g. surdej
3 dl. rugkerner – skårne eller flækkede
3 dl. rugmel
1 dl. hørfrø
1 dl. sesamfrø
2 dl. solsikkekerner
2 dl. græskarkerner
6 dl. vand
Kom alle ingredienser i røremaskinen, og rør sammen.
Dæk skålen og lad den stå på køkkenbordet i 12 timer. Den kan stå op til 24 timer. Jo længere man lader den stå, jo mere surt et brød får man. Jeg synes, 12 timer giver et perfekt brød.
Ingredienser dag 2
1 spsk. salt
2 spsk. sirup
1 øl
400 g. rugmel
Dejen fra i aftes ser nu sådan ud. Den er fyldt med små luftbobler, og dufter svagt syrligt. Den lugter faktisk af øl. Sådan skal en surdej lugte – af friskt øl. Hvis den lugter direkte surt, er den ikke god, og så må man starte en ny. Der er et indlæg om surdej.
Kom salt, sirup, øl og rugmel i og rør dejen godt sammen.
Tag ca. 200 gram dej (surdej) fra til næste bagning.
Kom resten af dejen i en form.
Hæver til den når 1 cm. fra kanten. Det tager ca. 2 timer alt afhængig af temperatur i køkkenet. Jeg sætter mit i ovnen og lukker lågen.
Når brødet er hævet, tændes ovnen på 180 grader, og brødet bager 1 time og 45 minutter (det skal i en kold ovn).
Tages ud af formen og pakkes ind i et hårdt opvredet vådt viskestykke, og køler ned på rist.
Når det er kølet ned kommes det i plasticpose.
Bente skriver
Det er et dejligt rugbrød. Er lige begyndt at bage med surdej igen efter 25 år. Har endelig fundet det brød jeg kan lide
Annalise skriver
Et rigtigt godt rugbrød, men bager du ved varmluft eller over/undervarme
Annalise skriver
Jeg skrev til dig i juli for at spørge om du bager dit rugbrød ved varmluft eller over/under varme.
Det er et rigtig godt rugbrød.
Nette skriver
Lene bagte rugbrød ved alm. ovn og ikke varmluft.
Opdateret 26-7-2017: Lene sover stille ind på Hospice Sydfyn – 54 år gammel. Spisestuen.dk fortsætter som opslagsværk. Kommentarer er meget velkomne, men bliver ikke besvaret af Spisestuen.dk.
Lene Albertsen skriver
Jeg kan svare på dit spørgsmål, jeg bager brødet uden varmluft og med over/undervarme, det synes jeg bliver bedst.
(Se under sidste nyt på denne blog, Lene er desværre ikke blandt os mere, men bloggen bliver heldigvis)
Jytte Hansen skriver
Mange tak for dit svar jeg glæder mig til at smage det lige nu står det til hævning 😊
Jytte Hansen skriver
Er det 180 grader varmluft el aln ovn ?
Susanne Hansen skriver
Du har åbenbart ikke læst tidligere svar .. lige før dit 🙃🙂😆
Susanne H skriver
Nej.. helt sikkert ikke.
Start med kold ovn. Sæt 180°
Ur på 1 time 45 min
Det er perfekt
Susanne H skriver
Nej.. helt sikkert ikke.
Start med kold ovn. Sæt 180°
Ur på 1 time 45 min
Det er perfekt
Susanne Hansen skriver
Glæder mig til at bruge opskriften. Den lyder så fin.
Trist at Lene skulle så tidligt afsted.
Kh Susanne
Susanne Hansen skriver
Nu har jeg fået meget erfaring og har fundet min eget stil ..flere gange med støtte herfra 🤗 🥰
Jeg bruger kun knækket rug, meget fuldkorns rugmel og lidt rug sigtemel til sidst.
Prøv knust fennikel i dejen.. det elsker jeg.
+ maltekstrakt fra Aurion.. 1 spiseske og 1 spiseske honning
Bagning fra Lene er suveræn 🦋
Karina Johannessen skriver
Jeg bager det altid med varmluft og det er ikke noget problem. Det bliver stadig saftig og lækkert.
Når det er afkølet så skærer jeg det i skiver og deler det op og i fryseren med dem