Der manglede rabarbertærte på bloggen. Det gør der så ikke mere, for jeg lavede denne skønhed i går. Resten af familien spiste med, og der var enighed om, at det er en super lækker rabarbertærte 🙂
Den har sprød linsedej som bund, så er der lækker makronmasse, søde og syrlige rabarber og sprødt låg. Vaniljecremen er en triflicreme, der er sød, blød og lækker. Man kunne også servere tærten med creme fraiche, flødeskum eller en lækker vaniljeis.
Jeg købte friske rabarber i søndags, og havde troet at de kunne holde på køl i 3 dage, men da jeg mærkede på dem mandag, var de ved at blive en anelse bløde, så jeg rensede dem, skar dem i stykker og kom dem på frost. Lidt ærgerligt med frosne rabarber i tærten her midt i rabarbersæsonen, men det er blevet en lækker tærte alligevel.
Mandlerne til makronmassen smutter jeg ikke. Jeg synes, det giver den bedste smag – og så er det nemt 😉 Hvis man ønsker en lys makronmasse, skal mandlerne smuttes.
Der er fremgangsmåde til linsedej her i indlægget. Hvis man ønsker billeder til fremgangsmåden, så se indlægget om cremelinser.
Der var varmt i går – virkelig varmt – og solen stod ind af køkkenvinduet, så det var et dejligt varmt træbord at arbejde med linsedejen på… ironi kan forekomme… Det var med at holde tungen lige i munden, for linsedej/mørdej i et varmt køkken, og på et varmt bord, er ikke det nemmeste at arbejde med, så det skulle gå lidt stærkt. Strimlerne på toppen ville jeg gerne have flettet, men det kunne jeg ikke nå, inden dejen blev for blød.
Jeg fik taget en del billeder af tærten, og da jeg ikke rigtig har kunnet vælge, får I dem, jeg synes er bedst. 🙂
Ingredienser – til 1 tærteform på 26 cm. i indvendigt mål
Ingredienser triflicreme – kan med fordel laves dagen før
100 g. sukker
1 polynesisk vaniljestang
4 spsk. maizena
2½ dl. sødmælk
3 æg
2½ dl. piskefløde
+ 2½ dl. piskefløde ved servering
Skil vaniljekornene ad med lidt af sukkeret.
Pisk sukker, vanilje og maizena sammen med mælken.
Kom æg, fløde og de tomme vaniljestænger i, og rør sammen.
Så længe det er koldt, er det noget sjovt ægge-trevlet noget, men når det varmes op, bliver det fint.
Varm blandingen op under omrøring/piskning.
Kog kort igennem – 10-20 sekunder – under omrøring.
Hæld cremen i en skål og læg husholdningsfilm helt ned på den varme creme.
Køles ned til køleskabskold.
Ved servering piskes cremen kort igennem, så den er glat og fin, og vendes med flødeskum af 2½ dl. piskefløde pisket til blødt skum.
Ingredienser tærte
Linsedej
250 g. hvedemel
75 g. mandler
150 g. koldt smør
125 g. flormelis
1 æg
Makronmasse
100 g. mandler
125 g. rørsukker
2 æggehvider
400 g. rabarber – mine var frosne
75 g. rørsukker
2 spsk. maizena
½ tsk. vaniljepulver – eller korn af 1 polynesisk vaniljestang
Linsedej
Kom mandlerne i foodprocessoren først og kør til de er findelt.
Kom mel og smør i og kør kort til smørret er helt findelt.
Kom flormelis i og kør få sekunder.
Hæld ud på bordet og saml med ægget. Dejen skal kun lige samles – ikke æltes.
Lægges på et fad, dækkes med film, og sættes på køl ½ time.
Makronmasse
Kom mandlerne i foodprocessoren og kør til de er findelt.
Kom rørsukker og æggehvide i.
Kør til massen er sammenhængende. Det tager kun et øjeblik.
Del linsedejen i to, og rul den ene halvdel ud, så den er en smule større end tærteformen.
Læg dejen i tærteformen, og skær overskydende dej fra.
Bred makronmassen over.
Fordel rabarberne over.
Bland rørsukker, maizena og vaniljepulver i en lille skål, og drys det over.
Rul resten af dejen ud og skær den i strimler, der lægges over tærten i et fint mønster.
Tærten bages ved 180 grader i ca. 55 minutter – hvis der bruges friske rabarber er bagetiden ca. 45 minutter.
Afkøl tærten på en rist.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.