Det er sommer, og det er skønt. Jeg har fundet fine danske jordbær, og brugt dem til en jordbærtærte. Det var desserten til familiemiddag i går, og det var en dessert alle kunne lide.
Den har sprød linsebund, blød mazarinmasse, chokolade, vaniljecreme og jordbær og så er der et lag rabarbergelé på toppen. Sådan! Den er så lækker 🙂
Vaniljecremen laves først, da den skal køles ned. Den kan med fordel laves dagen før, og så vendes der flødeskum i, når den skal bruges.
Hvis du ønsker billeder til fremgangsmåde på linsedej, så se indlægget om cremelinser. Hvis du ønsker billeder til fremgangsmåde på vaniljecreme, så se indlægget om bagefast kagecreme. Ingredienser/mængder er lidt anderledes, men fremgangsmåden er den samme.
Hvis du ikke har lyst til at lave gelé selv, ved jeg fra min veninde, at et købt glas kan lunes en smule, så det bliver lidt flydende, og så smøres på. Jeg har ikke set rabarbergelé, men så kunne man bruge ribsgelé eller æblegelé.
Rabarbergeléen drillede en smule. Jeg havde en idé om, at 3 blade husblas skulle passe til mængden af saft, men det stivnede ikke. Jeg smeltede så 2 blade mere og kom i. Husblas er følsom med syre/PH-værdi, og det er lidt svært at sige præcist, hvor meget der skal i, for rabarber har forskelligt syreindhold, men start med 3, og hvis det ikke stivner, kan man komme 2 blade mere i.
Ingredienser linsedej
40 g. mandler
125 g. hvedemel
75 g. koldt smør
60 g. flormelis
½ æg – pisk 1 æg sammen og brug halvdelen
Ingredienser mazarinmasse
100 g. marcipan
100 g. sukker
100 g. blødt smør
2 æg
50 g. hvedemel
Ingredienser vaniljecreme
2½ dl. sødmælk
50 g. sukker
korn af ½ polynesisk vaniljestang – eller 1 almindelig
2 spsk. maizena
1 æg + 1 æggeblomme
2½ dl. piskefløde (skal først bruges, når cremen er kølet ned)
Ingredienser rabarbergelé
1½ dl. rabarbersaft
1 dl. vand
3 blade husblas – der skal måske 2 mere i, før det stivner
Endvidere bruges 50 g. mørk chokolade og 5-600 gram jordbær.
Vaniljecreme
Sødmælk, sukker, vanilje og maizena piskes sammen. Sørg for at alle maizena klumper er pisket ud.
Pisk æg i.
Varm op under omrøring.
Kog cremen kort igennem – få sekunder.
Hæld op i en skål og dæk cremen med husholdningsfilm helt ned på cremen.
Køler ned til køleskabskold.
Linsedej
Mandlerne hakkes fint i foodprocessor.
Kom mel og smør i og kør til det findelt – det tager kun et øjeblik.
Kom flormelis i og kør et øjeblik.
Saml dejen med æg.
Hviler på køl ½ time.
Mazarinmasse
Marcipan røres med sukker og blødt smør.
Pisk æggene i et ad gangen.
Vend melet i.
Linsedejen rulles ud i en cirkel lidt større end tærteformen. Jeg har brugt en form på 26 cm.
Læg den i en tærteform, og skær overflødigt dej væk.
Bag bunden i en 200 grader varm ovn i 10 minutter.
Tag bunden ud og kom mazarinmassen i.
Bag bunden videre i 15 minutter.
Kom grofthakket chokolade på den varme bund, og smør det ud, når det er smeltet.
Bunden køler helt ned.
Cremen piskes kort igennem med elpisker, så den er fin og glat.
Fløden piskes til blødt skum, der vendes i cremen.
Fordel cremen på bunden og kom jordbær på.
Rabarbergelé
Læg husblas i blød i 10 minutter i koldt vand.
Varm rabarbersaft og vand op i en gryde til det er godt varmt. Det behøver ikke koge.
Tag gryden fra varmen.
Knug husblas fri for vand, og kom det i den varme rabarbersaft.
Kom det i en skål.
Nu skal det køle ned, før det begynder at stivne. På bordet tager det noget tid. Det er nemmest at gøre i køleskab, men hold øje med det, for lige pludselig begynder det at stivne.
Når det begynder at blive tykt, pensles det på jordbærrene med en blød pensel.
Hanne Jeppesen skriver
Hej Lene
Det er en helt fantastisk kage. Man er helt sikker på at der bliver spist op. Jeg har lavet den 3 gange nu. Jeg skal også lave den i morgen. En tilståelse: Jeg snyder og bruger ribsgele´.
Jeg laver 1 1/2 portion af mazzarinmassen, så strækker kagen lidt længere. 😉
Jeg har lavet kagen som gæstedessert, derfor pynter min kage af med flødeskum – kivi og chokoladeflager, det ser flot ud.
Spisestuen skriver
Hej Hanne 🙂
Skønt at høre, at du kan lide den 🙂 og jeg er sikker på, at den også smager godt med ribsgelé 🙂
Jeg så et billede af din kage på John’s side, og den er blevet super flot.
Hilsen Lene
Anja skriver
Hej 🙂 jeg vil høre om man kan smage at der er marcipan i da jeg ikke kan li det?
Kan man evt undlade at komme marcipan i?
Spisestuen skriver
Hej Anja 🙂
Mazzarinmassen smager jo af marcipan, så den bryder du dig nok ikke om.
Mazzarinmasse uden marcipan duer ikke rigtig, men du kan jo lave jordbærtærten uden, så bager du linsedejen i 15-20 minutter. Kommer mørk chokolade på den, mens den er varm, og ellers som resten af opskriften.
Hilsen Lene
Lisbeth Eckerdal skriver
Kan cremen laves dagen før, hvis man bare rører fløden i den dag, det skal serveres?
Spisestuen skriver
Det er kun en fordel at lave den dagen før, da den skal være helt kold 🙂 og vendes så blot med flødeskum, når den laves færdig 🙂
Hilsen Lene
Lisbeth Eckerdal skriver
Tak for hurtigt svar
Lisbeth Eckerdal skriver
Tak for hurtigt svar
Hvor lang tid skal geleen størkne på kagen inden det kan spises?
Spisestuen skriver
Den skal bare lige sætte sig på køl. Det tager ikke mere end 1 times tid, måske mindre 🙂
shorouk skriver
hej hvad er størrelsen på din form?? kagen ser rigtig god ud <3
Spisestuen skriver
Den er 26 cm. Det var da en fejl, at det ikke var kommet med, så det har jeg fået tilføjet til opskriften 🙂
Hilsen Lene
Britta Bergholt skriver
Hej – har lavet ovenstående og den er jo helt fantastisk 🙂 den blev spist rub og stub…
men med hensyn til fløden i cremen… – når den skal bruges til jordbærkage skal der så både fløde i cremen når den koges og derudover også når den ligges på tærten ?
eller skal jeg blot gemme fløden til oppiskning ?
mvh Britta Bergholt
Spisestuen skriver
Jeg har da vist ikke fået det skrevet tydeligt nok, for der skal både fløde i den varme creme, og så skal der vendes flødeskum i, når cremen er kølet ned. Det får jeg lige omformuleret.
Hilsen Lene
Britta Bergholt skriver
Nej det er mig der kludre i det 🙂 – jeg forstår nu og glæder mig til igen at lave den her i weekenden. Tak for dine skønne opskrifter
Britta Bergholt skriver
Super tak – er der så bare half and half eller er det 1/2 ltr. fløde til hver ?
(vil lige sige at den blev rost til skyerne selvom fløden kun var kommet i cremen :D)
Spisestuen skriver
½ l. fløde til hver?? Jeg er bange for, at jeg ikke forstår, hvad du spørger om. Der skal bruges 2½ dl. fløde til cremen i den her opskrift. Er det ikke cremen til jordbærtærten her vi snakker om? 🙂