“Antipasti, cicchetti og andre italienske småretter” af Valentina Sforza og Lindy Wildsmith udkommer i dag på Nyt Nordisk Forlag, og jeg har fået tilsendt et eksemplar til anmeldelse.
Italien er et fantastisk land at spise i, ikke mindst på grund af den enorme variationsrigdom og de friske råvarers høje kvalitet, som tydeligt kommer til udtryk i de italienske antipasti.
Alle regioner i Italien har deres egne, lokale småretter, som på dialekten går under navne som spuntini, piccoli cibi eller stucchini, og især i Venedig har man ophøjet den lokale udgave af antipasti – kaldet chicchetti – til en højere, kulinarisk kunstform.
Bogen er opdelt i to. Første halvdel fokuserer på den venetianske udgave af antipasti – kaldet cicchetti. Der er opskrifter med fisk, kød, grønt, ost og charcuteri. Der er også et afsnit om aperitiffer, der passer godt til maden. Den anden halvdel er en rundrejse gennem Italiens øvrige regioner, og her præsenteres nogle af landets bedste antipasti.
Retterne afspejler regionernes kulinariske traditioner, tilberedningsmetoder og ingredienser. En regions allerbedste specialiteter i en række småretter.
Det er en berigende og interessant bog, der er fyldt med stemning og atmosfære. Man kan næsten mærke varmen i luften og duften af citrontræer og friske krydderurter.
Bogen indeholder lækre opskrifter på indbydende retter lavet på gode råvarer. Jeg elsker enkeltheden i retterne, der oftest laves af få råvarer. Og så er de små retter bare rigtig smukke – og det er også vigtigt 🙂
Der er en god balance i bogen, der også indeholder anekdoter fra de forskellige områder og en gennemgang af områdernes specialiteter. Hvis jeg skal læse for meget af en egns historie mellem retterne, kommer bogen til at kede mig, og bliver mere en rejsebeskrivelse end en kogebog, men her er forholdet vældigt passende.
Bogen er illustreret med skønne og indbydende billeder af retterne.
Der er flere af de små retter, som jeg glæder mig til at prøve her sommeren igennem – på lune aftener serveret på terrassen. Asparges med gorgonzola, bresaolaruller med rucola, friteret mozzarella og mange flere…
Og så er det bare skønt at få en ny bog i hånden. En bog, som jeg måske ikke havde valgt at købe selv, men som viser sig at være fyldt med lækkerier. Jeg får også masser af inspiration i bogen til at sammensætte råvarer og krydderier på nye måder.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.