Det er faktisk først i morgen, man spiser hveder, men hos os passede det ind i kalenderen i dag 🙂
Da Teen spiser paleo – og jeg selv ikke spiser meget brød – er det ikke tit, der bliver bagt hvidt brød med gær i mit køkken. Det er lidt ærgerligt, for jeg synes, det er noget af det mest hyggelige at lave i køkkenet. Der går lidt urkvinde i det hele, når man står der med en lækker og blød dej, der skal behandles varsomt og kærligt, hvis det skal blive vellykket. Godt brød kan ikke laves uden kærlighed.
Jeg har kommet vaniljesmør på mine hveder, og det var en idé jeg lige fik til morgen, og det smager fantastisk.
Ingredienser – 12 styk
3½ dl. vand
50 g. gær
650-700 g. hvedemel
3 spsk. sukker
½ tsk. salt
1 tsk. kardemomme
1 æg
100 g. blødt smør
Kom alle ingredienserne i røremaskinen. Vand og gær først.
Ælt dejen godt sammen. Det skal være en blød dej, så pas på ikke at få for meget mel i.
Hæver lunt og tildækket i 30 minutter.
Hældes ud på et meldrysset bord og deles i 12 stykker. Mine er vejet af og vejer præcis 105 gram stykket 🙂 Jeg vejer hele klumpen først og deler med 12 😉
Hver bolle spændes op – enten på bordet eller ved at folde dem ind i sig selv i hånden.
Lægges i en form på 22 x 30 cm. foret med bagepapir.
Efterhæver tildækket i 45 minutter. Pensles med lidt vand.
Bages ved 200 grader i 20-25 minutter. I min ovn skal de have 23 minutter.
Afkøler på rist.
Når de er helt kolde, flækkes de og ristes på brødrister eller under grillen i ovnen.
Serveres med koldt smør. Gerne vaniljesmør 🙂
Inger Skov Sørensen skriver
Det er en rigtig god opskrift som jeg efterhånden har brugt mange gange 🙂 Man kan afkorte hævningen 2. gang ved at hæve ved 50 grader i ovnen i et kvarter og derefter et kvarter almindeligt.