Det er et projekt, der har taget det meste af dagen, men det har jo passet sig selv, og jeg har nydt duften af vanilje.
Jeg elsker at bruge vanilje og helst polynesisk vanilje, som jeg synes er langt mere aromatisk og lækkert end bourbon vanilje, og der er ingen grund til at smide de tomme stænger ud. De har masser af smag i sig. Så i stedet for at købe vaniljepulver færdigt, som er lidt kostbart, er det nemt og billigt (frem for at smide stængerne ud) at lave sin vaniljepulver selv. Hvor vaniljen er synlig, som i cremer, is og fromager foretrækker jeg at bruge vaniljekorn, men hvor vaniljen ikke er synlig – som i snacks og kage – er det fint at bruge vaniljepulver. Vaniljepulveret er paleo-venligt.
Jeg har lavet noget af det til vaniljesukker. De tørrede vaniljestænger er blendet med sukker. Man kan slet ikke sammenligne med den vaniljesukker man køber, som indeholder en del andre ting end vanilje og hvis det endelig indeholder rigtig vanilje, er det i en meget lille mængde. Denne vaniljesukker er fyldt med sødme og lækker vaniljesmag. Hvis man har en opskrift, der skal vaniljesukker i, så brug bare samme mængde af den hjemmelavede lækre. Ingen grund til at spare på god smag 🙂 Jeg har lavet et glas, der er paleo-venligt. Her har jeg brugt kokospalmesukker i stedet for hvidt sukker.
Hvis man bruger almindelige vaniljestænger, som også fint kan bruges, er tørretiden anderledes. De polynesiske vaniljestænger er blødere og mere fugtige, så de skal tørre i længere tid.
Sukkeret, som stængerne har ligget i, har en vidunderlig duft og smag. Det er blevet til sukker med et strejf af vanilje. Jeg har tørret det, findelt det og kommet det på små glas. Det lækkert at bruge i sin varme kakao, kaffe, chokokaffe eller te. Som drys på vafler, pandekager eller æbleskiver. Eller hvor som helst sukker med et strejf af vanilje ville passe til. Jeg glæder mig til at drysse det på lækre danske jordbær til sommer 🙂
Jeg har efterhånden lavet både vaniljesukker og -pulver nogle gange, og nu er min foretrukne metode at lægge sukkeret, vaniljestængerne har ligget i, til tørre i et stort fad, mens vaniljestængerne er i ovnen, og så bruger jeg det til at blende sammen med de tørre vaniljestænger. Det giver en meget intens vaniljesukker, der er drøj i brug. Vaniljepulver – har jeg fundet ud af – får jeg ikke brugt så meget af, for jeg bruger hellere vaniljekorn, og gemmer så de tomme stænger til vaniljesukker.
Her i indlægget er jeg så løbet ind i et lille problem, for jeg har fået nyt kamera siden jeg tog de første par billeder til indlægget, så billederne her i indlægget har to forskellige formater, og dét forstyrrer mit øje noget så skrækkeligt 😉
Ingredienser og fremgangsmåde
tomme vaniljestænger – jeg havde vist fået samlet en 40-50 stykker
hvidt sukker og/eller kokospalmesukker
Jeg kommer en smule sukker i bunden af et stort syltetøjsglas.
De tomme stænger skæres over en gang og lægges på sukkeret.
Sukker drysses over, så stængerne lige er dækket, og glasset lukkes.
Sådan fortsætter jeg til glasset er fuldt, og der kan altså være pænt mange tomme vanillestænger i sådan et glas.
Stængerne fiskes op af sukkeret, og lægges på en bageplade.
Tørres i ovnen ved 50 grader varmluft i 9-10 timer til de er helt tørre. Gerne med ovnlågen på klem. (Det kan en stegegaffel så også bruges til :-D)
Sukkeret, som stængerne har ligget i, bredes ud på et fad og tørrer på køkkenbordet i mens stængerne er i ovnen. Der røres rundt i det med mellemrum.
Til vaniljepulver køres de tørre stænger i blenderen til helt fint pulver.
Kommes på små glas.
Vaniljesukker laves i forholdet:
100 g. sukker
5-6 tørrede vaniljestænger
Blendes til det er helt fint og kommes på små glas.
Til sukker med et strejf af vanilje bruges sukkeret, som stængerne har ligget i.
Det kommes i blenderen og findeles.
Kommes på små glas.
Sysleren skriver
Sikke en god idé med at tørre vaniljestængerne! Jeg kommer også altid de brugte stænger i sukker og bruger dem så senere, når jeg koger marmelade eller andet der smager godt med et strejf af vanilje. Når jeg igen får fyldt glasset op, vil jeg dog prøve med vaniljepulver.
Spisestuen skriver
Tak 🙂
Det er jo guld sådan noget vanilje, så det er med at få mest muligt ud af stængerne 🙂
Låvise skriver
Sikke en go ide…….jeg må helt sikkert prøve vanillepulveret
Spisestuen skriver
Tak 🙂 Det skal du gøre, det bliver så lækkert <3
Kirstine skriver
Det er en vidt fed ide 🙂 Meget bedre end at købe tingene altid 🙂
Men kan man ikke tørre stængerne på køkkenbordet i stedet? Tænker det er dyrt med en tændt ovn i 9-10 timer 🙁
Kirstine skriver
Det var da en dejlig ide 🙂
Men kan man ikke tørre stængerne på køkkenbordet i stedet? Tænker det er dyrt med en tændt ovn så længe 🙁
Spisestuen skriver
Hej Kirstine 🙂
Det er nemlig skønt, at kunne lave tingene selv. Man undgår madspild og det smager fantastisk.
Jeg ved ikke helt hvor dyrt det er med ovnen, når den ikke er varmere, men man kan sagtens tørre stængerne på bordet. Det har jeg hørt om flere, der gør. Det tager noget længere tid, og specielt polynesiske vaniljestænger, som er mere fugtige, tager tid at tørre.
Men prøv dig frem og vælg et sted at tørre stængerne, hvor der ikke lige laves noget, der lugter kraftigt, for så tror jeg, de kan tage smag 🙂
Hilsen Lene
Marianne skriver
Kan man tørre stængerne med korn i ? Hvis jeg nu kun er interesseret i pulver ?
Spisestuen skriver
Det kan du sagtens Marianne. Det bliver rigtig lækkert. Flæk stængerne først, så tørrer de bedre 🙂
Hilsen Lene
Karina skriver
Hvor længe lader du stængerne ligge i sukkeret, før de kommer i ovnen?
Spisestuen skriver
Det tager vel omkring 2-3 måneder at fylde de to halv-liters glas, jeg bruger. Når jeg har fyldt det sidste, lader jeg det stå et par uger, inden jeg tørrer det.
Hilsen Lene
Helle Hollesen skriver
Hej Lene.
Det var dog en fantastisk god ide også at bruge de stængler, som har været begravet i sukkeret. Jeg har før smidt dem ud, efter at de har været i sukkeret en rum tid. Det gør jeg ikke i fremtiden Du bruger alm. hvidt sukker. Jeg bruger rørsukker. Får man mere smag ud ved at anvende hvidt sukker? For rørsukker har jo i sig selv mere aroma end rafineret sukker.
M.V.H.
Helle
Spisestuen skriver
Jeg har stort set aldrig hvidt sukker i køkkenet mere. Bruger kun rørsukker – også til vaniljesukker. Jeg har lavet vanijesukker et par gange med rørsukker de sidste måneder, og det smager skønt 🙂
Jeanette skriver
Hej Lene. Det var lige dine skønne tips jeg manglede. Jeg syntes også det er møj ærgeligt at smide stængerne ud. Jeg har lige læst mig til hvordan man laver vanilje ekstrakt. Hvor lang tid ligger dine stænger i sukker før du tørre dem? Mange vanilje hilsner fra Jeanette
Spisestuen skriver
Hej Jeanette 🙂
Jeg vil tro de ligger i 3-4 måneder. Jeg har 2 glas, der rummer ½ liter hver, som jeg kommer dem i, efterhånden som de er blevet brugt. Nogen har jo så ikke ligget så længe, men når begge glas er fyldt, lader jeg dem stå 2-3 uger, inden jeg tørrer stængerne. Jeg bruger også rigtig mange vaniljestænger. Hvis du ikke bruger så mange, så brug bare et enkelt glas – evt. et mindre.
Jeg har også vaniljestænger liggende i rom, så jeg kan lege med at lave essens. Jeg regner med, at de skal ligge der en måneds tid mere, så skulle det være færdigt, og jeg laver et indlæg om det.
Hilsen Lene
Charlotte Damgaard Bertelsen skriver
Hej Sikke en skøn ide med vaniljepulver….da jeg følger LCHF og skal bruge vaniljepulver ofte 🙂
Vil bare lige høre de stænger du laver vaniljepulver af, kommer de også ned i sukker, inden du tørrer dem i ovnen??
MVH
Charlotte