Først vil jeg lige sige, at der efterhånden er rigtig mange, der følger med på bloggen, og i går kom vi op over 1.000 besøg på en dag. Jeg er så stolt, glad og beæret over, at I har lyst til at følge med i mit univers. Så tusind tak alle I søde læsere.
På facebook florerer opskriften på et River Cottage soda brød, og folk er helt vilde med det, så jeg bliver altså nødt til at prøve at bage sådan et. Det er fra tv-programmet “River Cottage” med Hugh Fearnley-Whittingstall, og jeg har fundet opskriften HER.
Det skal ikke æltes, kun lige samles, og det skal ikke hæve. Så kan det ikke blive hurtigere og nemmere at bage et brød. Der kan tilsættes æbletern og/eller nødder til dejen.
Brødet smager rigtig godt. Jeg var lidt skeptisk med smagen, da det jo bare er bikset sammen og bagt med det samme, men det er lækkert, og så er det lidt mørkt i det. Det er pudsigt, synes jeg. Det må være noget kemi. Absolut ikke sidste gang, jeg har bagt det.
Jeg synes, det er oplagt at bage det i en gryde. Jeg har sommetider bagt et brød, der kaldes “verdens bedste brød”, der bages i en støbejernsgryde. Jeg har ikke fået lavet en opskrift på det her, da jeg åbenbart ikke har bagt det, efter jeg gjorde mit indtog i blogverdenen, men der er opskrift med video hos kvalimad.dk.
Så har jeg også muligheden for at bruge min elskede støbejernsgryde. Indkøbt i IKEA netop til at bage brød i, og det er den fantastisk til, og så er den blå – det er jeg ret vild med.
Det her brød behøver man ikke bage i en gryde, det er bare mig, der tænkte, at det kunne være sjovt at prøve. Man kan sagtens bage det på en bageplade.
Jeg bruger normalt ikke fint salt, når jeg laver mad, men her er det en fordel, da groft salt ikke når at blive opløst.
Ingredienser
500 g. hvedemel – erstat evt. 200 gram af melet med havregryn eller fuldkornsmel
½ tsk. salt
2 tsk. natron
4½ dl. yoghurt naturel eller kærnemælk
Tænd først for ovnen. Den skal være 250 grader varm og gryden sættes i ovnen, så den varmer med op. Regn med en halv time, inden ovn med gryde er varm nok. Gryden sættes ind med låg på, og den skal IKKE smøres med noget.
Bland hvedemel, salt og natron i en stor skål.
Hæld yoghurt i og saml dejen hurtigt med hånden. Den skal ikke æltes, kun lige samles.
Rids et kryds i brødet.
Tag den varme gryde ud af ovnen og læg brødet i.
Læg låget på og sæt gryden i ovnen ved de 250 grader i 30 minutter. Efter de 30 minutter tages låget af gryden, varmen dæmpes til 210 grader og brødet bager 15 minutter mere.
Hvis man ikke bager det i en gryde, lægges det på bagepladen. Sættes i ovnen ved de 250 grader. Bages 20 minutter og efter de 20 minutter dæmpes varmen til 210 grader, og brødet bager 25 minutter mere.
Afkøles på rist.
Dorthe Lassen skriver
Kære spisestue.
Hvis brødet bages direkte på bagepladen, skal varmen kun være 200 grader i 30-40 min. Ellers bliver brødet alt for tørt og brændt.