Jeg er jo begyndt at faste, og på mine fastedage får jeg altså nogle gode idéer, måske fordi jeg er sulten, men denne kage er et foster af en fastedags fantasier om kage. Æblekage med karamel og hakkede hasselnødder på toppen og en lækker kanelflødeskum til. Den kunne sagtens bruges til dessert også.
Man skal i gang i lidt god tid. Sådan en dåse med kondenseret mælk skal koge i tre timer, før den bliver til karamel. Piskefløden har godt af at blive blandet med flormelis og kanel nogle timer før. Så jeg bagte kagen i går aftes, blandede fløden og kogte dåsen, så var det hele klar her i formiddag.
Så skal lige siges, at æblerne jeg brugte var Belle de Boskoop – mega store – og de smager så lækkert i kage, men de bliver lynhurtigt brune, når de er revet, som på 5 minutter. De er fine og friske, men ikke så kønt med den brune farve. Jeg kunne have dryppet med citronsaft, men jeg ville ikke have citron i kagen i dag.
Ingredienser – 1 kage i en springform på 26 cm.
kage
200 g. blødt smør
250 g. sukker
4 æg
200 g. mel
1 tsk. bagepulver
korn af 1 polynesisk vanillestang – eller to almindelige
450 g. æbler – renset vægt
top
1 dåse kondenseret mælk
100 g. hasselnødder
3 dl. piskefløde
2 spsk. flormelis
1 spsk. kanel
Pil etiketten af dåsen og kom den i en gryde dækket med vand.
Kog den i tre timer.
Tag den op af vandet og køl den helt ned til stuetemperatur.
Kom flormelis og kanel i piskefløden og rør det ud med en gaffel.
Sæt på køl nogle timer – gerne natten over.
Skræl æblerne og riv dem groft.
Skrab kornene ud af vanillestangen og skil dem ad med lidt af sukkeret.
Pisk sukker, vanille og blødt smør godt.
Tilsæt æggene et ad gangen, og pisk godt mellem hver.
Vend mel blandet med bagepulver i.
Vend de revne æbler i til sidst.
Kommes i en smurt springform.
Bages ved 180 grader i ca. 50 minutter. Køler helt ned.
Smøres med den afkølede kogte kondenserede mælk, der nu er blevet til karamel.
Drysses med hakkede hasselnødder.
Pisk kanelfløden til blødt skum og server til.
kia arnø skriver
Det ser vild lækre ud og bliver nød til at prøve den. Har lige et par spørgsmål. Hvad er str på din form? Hvorfor skal fløden stå natten over? Vh kia
Spisestuen skriver
Mange tak 🙂
Formen er 26 cm. i diameter. Det er da en fejl, at jeg ikke har fået med, så det har jeg lige tilføjet.
Fløden lader jeg stå og trække for at kakaosmagen bliver kraftigere, men det er ikke nødvendigt.
Hilsen Lene
Kia skriver
Mange tak 🙂
Mie skriver
Hej Lene
Har kagen en konsistens hvor den vil kunne flækkes og fyldes??
Jeg påtænker nemlig at smøre den op med noget cheesefrosting tilsat kanel og så pynte med noget karamel og så syntes jeg at det ser pænt ud hvis der er et lag indeni også 🙂
Mvh Mie
Spisestuen skriver
Det skulle der ikke være noget i vejen for.
Sæt den evt. på køl nogle timer først, så er den i hvert fald nem at flække.
Hilsen Lene
Mie skriver
Super – tak for det 🙂
Er det 180 grader med varmluft eller alm. ovn?
Spisestuen skriver
Det er almindelig ovn 🙂
God fornøjelse med den 🙂
Mie skriver
Tak for det – har lige puttet den i ovnen 🙂
Tak for inspirationen.
Anne skriver
Den ser lækker ud – jeg har noget æblemos i fryseren – kan det mon bruges og skal det så bare vendes forsigtigt i, ligges i midten eller??? Hvad tror du?