Min surdej er død.. Øv altså. Den har jeg bagt på i mange år, og der er gode minder i sådan en gammel surdej.
Jeg rørte sammen søndag aften, og skulle have rørt færdigt og bagt mandag morgen. Jeg blev fældet af et migræneanfald (sker heldigvis sjældent) og fik ikke lavet mit rugbrød. Her dagen efter, hvor jeg er ved at vende tilbage til verden, er min dej helt død. Ingen bobler og en helt forkert lugt. Jeg har så rørt sammen til at starte en helt ny surdej.
Det tager ret præcist 2½ døgn – i hvert fald i mit køkken – og den nye surdej herunder er klar til brug. Der ligger en opskrift på rugbrød og en opskrift på rugbrød med kerner og hørfrø her på bloggen.
Ingredienser 1. dag
1 dl. rugmel
1 dl. vand
en lille bitte smule gær – på størrelse med en ært
1 spsk. kærnemælk
Efter 48 timer
2 spiseskefulde rugmel
Alle ingredienser røres sammen. Skålen dækkes med film, og sættes et lunt sted i køkkenet. Den skal nok stå 2-3 døgn. Man holder øje med den og dufter til den.
Efter to døgn (ret præcist faktisk) begynder dejen at dufte rigtig. Den er noget tynd i det og jeg rører 2 spiseskeer rugmel i.
Aften, 2½ døgn efter start, er den klar til brug.
Naya thayssen skriver
Hej!
Vil forsøge mig ed din rugbrødsopskrift og skal derfor ha´lavet en surdej. Skal den stå i køleskabet? og hvordan skal den vedligeholdes?
Mange tak!
Hilsner fra
Naya
Spisestuen skriver
Som der står i opskriften, skal den bare stå i køkkenet, de dage det tager at lave den færdig. Når den er færdig bruger du den i en rugbrødsdej. Se link til rugbrød øverst i indlægget, der står også udførligt beskrevet, hvad man gør fremover, men helt kort tager du en klump rå rugbrødsdej fra, som så er din surdej ved næste bagning. Den skal så opbevares i køleskab, men det står beskrevet i mine forskellige opskrifter på rugbrød, så prøv at trykke på linket 🙂
Naya thayssen skriver
Tak for svar! Hilsner fra Naya
Louise skriver
Kan man bruge fuldkornsrugemel?
Spisestuen skriver
Det kan du i hvert fald 🙂
Louise skriver
Lyder rigtig godt! Kan se du bruger 3l bageforme til den færdige dej. Jeg syntes godt nok det lyder voldsomt. Hvis jeg bruger nogle mindre, hvad gør jeg så i forhold til hvor meget der skal i hver ca, og hvad med bage tiden? 🙂
Spisestuen skriver
Brødene skal fyldes ca. lige så “højt” op i formene, når de er mindre. Med hensyn til bagetid skal den sættes lidt ned, når brødene er mindre. Hvor meget afhænger selvfølgelig af størrelsen på dine forme.
Hilsen Lene
Rikke Hansen skriver
Vil gerne prøve mig frem med hjemmebagt rugbrød. Med tåler kun spelt mel. Kan jeg følge din opskrift på surdej også på rugbrød. Hvor jeg skifter melet ud med Spelt i forskellige varianter.
Spisestuen skriver
Det har jeg ingen erfaring med Rikke, men umiddelbart synes jeg da, at du skal give det et forsøg.
Godt nytår til dig.
Hilsen Lene
Susanne skriver
Hej Lene
Det er godt nok nogle fantastiske opskrifter du har lagt ind 🙂
Jeg er ved at forsøge mig med dit rugbrød uden kerner. I den sammenhæng vil jeg hør ind til din surdej.
Når du har taget den fra og haft den til opbevaring i køleskabet, hvor længe før du skal bruge den tages den ud af køleskabet og hvor længe kan den opbevares i køleskabet når man har taget en portion fra.
Spisestuen skriver
Jeg tager den ud fra køl, når dejen røres sammen.
Jeg synes, surdejen er bedst, når man bager ca. 1 gang om ugen. Enkelte gange (ferier mm.) lader jeg den stå 2-3 uger imellem hver bagning, og det går fint, men den bliver for sur, synes jeg, hvis du lader den stå 2-3 uger hver gang.
Hilsen Lene
Susanne skriver
Dvs. at den kommer direkte fra køl og ned i dejen ? :-)))
Spisestuen skriver
Ja 🙂
Susanne skriver
Tusinde tak for hurtig respons og ikke mindst tak fordi du vil dele dine opskrifter på denne skønne blog 🙂
Grete larsen skriver
Hej jeg har ikke helt forstået!!
Må der gerne være kerner i den surdej man tager fra, vil de ikke give mug??
Jeg er ny udi at bage rugbrød
Hilsen Grete
Spisestuen skriver
Der må gerne være kerner i. Det giver ikke mug 🙂
Hilsen Lene
Alfa skriver
Hej Lene
Hvad kan jeg brug surdej sted for kærnemælk, jeg har en datter der ikke kan tåle alt komælk.
Din svar er vigtigt for mig
Hilsen alfa