Jeg har bagt rugbrød i rigtig mange år – i hvert fald 20. Min surdej døde jo så for et par uger siden, og jeg lavede en ny surdej, som jeg bagte med første gang i sidste uge.
Nu var jeg spændt på, hvordan brødet blev i dag, for der kan godt gå lidt tid, før en surdej er rigtig god. Og det er faktisk blevet rigtig godt. God krumme og god smag. Det ligner næsten sig selv, så om et par uger er det super lækkert igen.
Jeg har nu lavet et brød med kerner. De sidste 14 år er der bagt uden kerner. Jeg startede da Emma var helt lille, og ikke skulle have kerner. Hun har så længe været stor nok til kerner, men har ikke brudt sig om det. Jeg har nu besluttet, at det kan hun sagtens spise nu, og vil bage rugbrød med kerner igen. Jeg kunne godt have haft lyst til at komme solsikke- og græskarkerner i, men vi prøver lige med rugkerner og hørfrø først, så kan jeg altid liste lidt mere i en anden gang.
Jeg bager et brød en gang om ugen. Det bliver der en rigtig god surdej ud af. Surdejen kan godt stå i 14 dage, men helst ikke for tit.
Der kan tilsættes 1-2 spiseskefulde brændt malt til dejen på dag 2. Det giver en skøn farve og smag til brødet.
Dejen er tilsat 1-2 spiseskefulde brændt malt.
Ingredienser dag 1
ca. 150 g. surdej
1 dl. hørfrø
3 dl. skårne eller knækkede rugkerner
3 dl. groft rugmel
6 dl. vand
evt. 1-2 spiseskefulde brændt malt
Kom alle ingredienser i røremaskinen, og rør sammen.
Dæk skålen og lad den stå på køkkenbordet i 12 timer. Den kan stå op til 24 timer. Jo længere man lader den stå, jo mere surt et brød får man. Jeg synes, 12 timer giver et perfekt brød.
Ingredienser dag 2
1 spsk. salt
2 spsk. mørk sirup
150 g. hvedemel
1 øl
400 g. groft rugmel
Dejen, der blev rørt sammen i går aftes, ser nu sådan ud:
Den bobler og dufter svagt syrligt. Det lugter faktisk af øl. Sådan skal en surdej også lugte, af friskt øl. Hvis den lugter direkte surt, er den ikke god.
Kom salt, sirup, hvedemel og øl i skålen og rør det godt.
Kom rugmel i og rør dejen godt sammen. Det er en tung og klistret dej, der ikke kan æltes, men skal røres sammen, og det er altså nemmest på maskine.
Tag ca. 150 gram fra til surdej til næste bagning, og kom resten af dejen i en 3 liter’s rugbrødsform.
Nu skal brødet hæve til det når 1 cm. fra kanten af formen. Det tager ca. 2 timer, men afhænger meget af temperaturen i huset. Så start med at kigge til det efter 1½ time. Jeg sætter mit ind i ovnen til hævning, så behøver det ikke dækkes til.
Tænd ovnen på 175 grader – rugbrødet skal i den kolde ovn – og bag det i 1 time og 45 minutter.
Pak det varme rugbrød ind i et vådt, opvredet viskestykke og lad det køle af på risten.
Birthe Ellegaard skriver
Hej Lene
Jeg vil meget snart vove mig ud i dit rugbrød
Spisestuen skriver
Hej Birthe 🙂
Det lyder rigtig godt. Det er nemt, og så smager det fantastisk. Håber du bliver glad for opskriften.
Hilsen Lene
Rikke skriver
Hej, er i gang med at bage efter din rugbrøds opskrift, men bruger mindre forme. Hvad er din erfaring med bagetid, for mon ikke den skal forkortes hvis formen er mindre (1,5-2 l)?
Vh Rikke
Spisestuen skriver
Hej Rikke 🙂
Bagetiden forkortes med mindre forme, når der kommer mindre dej i 😉 Jeg vil tro bagetiden forkortes med ½ time.
Hilsen Lene
Birthe Ellegaard skriver
Hej Lene.
Jeg ved ikke lige hvorfor mit spørgsmål ikke kom med, så jeg prøver lige igen. Jeg spekulerer på hvorfor der skal øl med i? Jeg har set det før og spekulerer på om det har noget med gæringsprocessen at gøre? Din opskrift bliver afprøvet i weekenden
Spisestuen skriver
Hej Birthe 🙂
Det har helt rigtigt noget med gæringsprocessen at gøre. Alkohol laver sammen med sukker en naturlig gæringsproces, så man ikke behøver tilsætte gær eller andet hævemiddel til brødet.
God fornøjelse med det.
Hilsen Lene
Kirsten skriver
Har altid bagt rugbrød men kommer tit bare vand eller yoghurt naturel istedet for øl.kan man det ved dine rugbrød opskrifter evt kærnemælk?
Spisestuen skriver
Du kan prøve at erstatte med vand. Kærnemælk ville jeg ikke komme i et rugbrød bagt med surdej.
Jeg har enkelte gange erstattet øl med vand, hvis vi ikke har haft øl i huset, og det har fungeret fint, men jeg ville ikke gøre det hver gang. Ikke af hensyn til smagen, men af hensyn til surdejen.
Hilsen Lene
Pernille skriver
Skal rugkernerne koges/iblødlægges først?
Mvh. Pernille
Spisestuen skriver
De skal i på dag 1, så de står jo i blød til dag 2.
Det skulle fremgå tydeligt af opskriften.
Hilsen Lene