En uges ferie mere i sommerhus betyder også en uge mere med masser af mad. En uge mere med desserter og masser af fløde!
Jeg tror, vi har holdt temasommerferie i år:
Mad og dessert
Jeg har taget mig selv i – mere end én gang – at planlægge, hvad vi skulle spise dagen efter, før vi har været færdige med aftensmaden. Jeg synes, det har været hyggeligt at lave det, og resten af familien synes det er pænt meget hyggeligt at spise det. Mad er bare hyggeligt at samles om.
Min blog bærer også præg af, at mit yndlingskød er kylling. Jeg er ikke så vild med kød generelt, men kylling, det elsker jeg, og det skal helst have stået og simret så længe, at det falder fra hinanden, og så bliver der en fantastisk sovs til. Sammen med nye kartofler fra den nærliggende gård og hjemmelavet agurkesalat, så kan man ikke få bedre mad i min verden.
Jeg tror vinder-desserten i år er frugt med råcreme. Mums, det er godt og min personlige favorit er jordbær med råcreme.
Jeg fandt jo svigermors gamle bog “Lærebog i huslig økonomi for begyndere”:
Det er en rigtig gammel bog, for ikke nok med, at det var undervisningsmateriale i madlavning, da hun gik i skole, så var det den samme, som hendes mor også havde haft i skolen. Der er rigtig mange hyggelige ting i og sproget er altså noget helt for sig. Vanille var også kostbart den gang, for i buddingen, som jeg har lavet efter en opskrift i bogen, skulle der en kvart vanillestang i.
Og når jeg nu lavede budding selv, skulle kirsebærsovsen også være hjemmelavet. Købte to fine bakker danske kirsebær og fik dem udstenet og kogt med vanille og sukker, men det smagte ikke rigtig af noget. Gad vide, hvordan man får kirsebærsaft til at smage af så meget? Jeg havde så en flaske af Sellebergs kirsebærgløgg med og kom det i sammen med lidt mørk rom, og det smager altså bare godt. Et sidste lille tvist en anden gang er en smule syre. Jeg havde ikke noget citron, men det skal der i en anden gang. Resultatet blev rigtig godt. Buddingen blev lavet på sødmælk, og selvfølgelig skulle jeg lige prøve at lave den på halv fløde og halv mælk dagen efter, og det bliver det da ikke ringere af, skulle jeg lige hilse og sige. Den sidder vist lige i skabet.
Svigermor var på besøg en dag og det var en rigtig hyggelig dag. Ud over at få spist noget mad fik vi beskåret solbær og ribs, der har fået lov til at vokse de sidste år uden at blive klippet. Vi plukkede de sidste solbær, og der var alligevel næsten et kilo. Jeg plukkede jo solbær og ribs i første del af vores ferie og tog lidt på slump hvor meget det var blevet til. Nu har jeg så vejet det hele og jeg har fået 6 kilo solbær og 3 kg. ribs. Det er så lækkert at have i fryseren.
Frokost var brød med diverse pålæg. Sildemadden blev pimpet lidt. Vi fik kryddersild med nye kartofler og karrysalat. Karrysalaten lavede jeg selv, og det er jo både nemt og hurtigt. Jeg brugte mayonnaise og kom karry, salt, peber, finthakket løg og pære i. Pærens sødme passer rigtig fint til.
Frokosten blev spist af fisketallerknerne. Det er fine frokosttallerkner med fiskemotiver og guldkant.
Vi fik kage til kaffen/teen. Jeg havde bagt en lille bradepandekage og brugt min basisopskrift på muffins og kommet kakao og vanillesukker i. Der var lidt modne blåbær som også kom i. Vi fik det nu ikke, men den ville altså være rigtig lækker med flødeskum på.
Det var den aften vi fik grydestegt kylling med agurkesalat og budding til dessert. Maden blev afbrudt lidt af noget ballonflyvning. Der var DM i ballonflyvning. De skulle være startet om morgenen, men der blæste det for meget, så de fløj til aften. Det er et noget udsædvanligt syn med så mange luftballoner. Vi kunne se en 8-10 stykker, og de fløj både tæt hen over huset og søen.
Det var endnu en dejlig dag i Laven.
Torsdag var reste-dag. Køleskabet var fyldt med mad, så det skulle der ryddes lidt ud i, og resten af kirsebærsovsen skulle jo ikke gå til spilde, så det var lige der, det skulle afprøves at lave budding med halv mælk og halv fløde.
Indkøbsturen fredag til den lokale Netto resulterede i indkøb af lidt sødt porcelæn. Tænker, at det er pænt med mad og kage på, fremfor kun hvidt. Mit almindelige porcelæn er blåt, og det er absolut ikke pænt med mad på. Det er lidt et fejlkøb, og ikke helt den blå jeg havde tænkt mig, det skulle være. Så hyggeligt porcelæn kom med hjem fra ferie. Krusene med ugler på kunne jeg heller ikke stå for. Jeg har pænt mange krus. Jeg elsker at have mange forskellige krus og bruger dem alle. Da jeg drikker meget te, har jeg også gang i en del krus på en dag. De små uglekrus er til lille Sophia at drikke af. Det er hyggeligt at have sit eget lille krus, når man er på besøg hos farmor.
Hele familien samledes i weekenden og der blev spist bøfkage og drukket kaffe lørdag eftermiddag. Til aften stod menuen igen på kylling med agurkesalat, god sovs og kartofler – det var så anden gang den uge – og til dessert pæretærte med creme fraiche. Der var drinks med rom og cola, slik og kaffe til aftenhygge. Jeg sluttede aftenen af med at lave dej til sommerferieboller, så der var nybagte boller søndag morgen. En del af familien brugte søndag formiddag på Cirkus Summarum i Århus. Frokost med fisk og pålæg blev der også plads til, og enkelte kunne også klemme et stykke kage ned om eftermiddagen.
Og her skal lige et indspark ind om kaffe, med koffein altså… Lørdag formiddag, dejligt vejr, kartofler skrabes og pærer skrælles selvfølgelig i haven, og så er det jo hyggeligt med et krus kaffe. Jeg laver et krus med koffein og et uden. Jeg var i tvivl, om jeg nu havde fået det rigtige. En time senere var jeg ikke i tvivl. Koldsvedig, smårystende og halvkvalm og en hjerne, der havde alt for travlt! – Jeg har erkendt, at koffein kan jeg under ingen omstændigheder tåle mere.
Det var et hit for lille Sophia, da onkel og faster fandt en vinbjergsnegl i haven. Sådan en kan man få meget ud af, men spise den, det kunne ikke falde os ind.
Ferien sluttede vi af med et spil “Danmarksspil”, og det er rigtig hyggeligt, og når man som mig er sikker på, at Ikast ligger på Sjælland og København i øvrigt fylder resten af den ø, så kan man lige få sin geografi lidt på plads.
Der er blevet hygget, spist og snakket. I morgen (eller i dag) er det hverdag igen. Og når det er hverdag kan der jo også snakkes og hygges og det der med mad… Det er bare altid godt – både at lave og spise.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.