Det stille sommerliv…
Vi har holdt to ugers ferie i Laven. En lille fredfyldt plet midt i Jylland, hvor der er ro og stilhed, der med mellemrum bliver brudt af toget, der kører forbi lige ved siden af huset. Vi var så heldige, at veterantoget kørte den ene week-end, vi var der, og det var hyggeligt 🙂
Den ene dag plukkede jeg solbær. Og det tager faktisk en hel dag. Det var rigtig hyggeligt og helt terapeutisk både at plukke og ikke mindst ordne/rense dem bagefter. Der blev ca. 4 kg. til fryseren og dagen efter blev der plukket ribs. Jeg er helt målløs over, hvor smukke de små bær er.
De er plukket, ribbet og kommet i fryseren. Jeg tænker, de skal bruges til rysteribs og ribssyltetøj med god vanille, måske som fyld i en roulade. Jeg skal også have afprøvet at lave rysteribs med honning i stedet for sukker, og lave noget med chokolade sammen ribs, måske chokolademousse med rysteribs. Dejligt, jeg har en familie, der er frivillige prøveklude for alle mine eksperimenter i køkkenet.
Køkkenet, der er blevet lavet mad i de sidste par uger er lille, men det er hyggeligt, og mad er der blevet lavet. Billedet her viser noget om, hvor småt – og der er skam lige så meget køkkenbord til højre for vasken 😉 men den rabarbergrød, der kom ud af det, smagte helt fantastisk. Rabarberne købte vi på en nærliggende gård, der også solgte kartofler og jordbær.
Jeg har lavet en god grunddej til morgen/frokost boller, som jeg har bagt næsten hver dag. Dejen har jeg rørt hurtigt sammen inden jeg gik i seng og formet og efterhævet om morgenen. De er lækre også dagen efter, og bliver slet ikke tørre.
Ingredienser
4 dl. speltflager
4 dl. lunt vand
5-10 g. gær
1 tsk. salt
2 spsk. honning
hvedemel til passende konsistens
Det er en klistret dej.
Formes til 8 store boller – eller 12 mindre – sættes på bageplade og efterhæver mens ovnen bliver varm. Sættes i en 250 grader varm ovn i 5 minutter. Varmen sættes ned til 210 grader og de bages 10 minutter mere.
Og når vi nu er i sommerhus, ude på landet, omgivet af bondegårde og plukker vores egen frugt, så går der helt mormor-mad i aftensmaden, eller i mit tilfælde må det være farmor-mad 😉 Vi har stort set fået helt oldschool mad hver dag og både stuvede gulerødder, blomkål og kartofler. Mig som ellers sjældent laver sovs og så endda opbagt, men det passer ligesom til stedet og stemningen.
Jeg giver mig selv en pause fra det super sunde liv. Ikke fordi jeg synes, at jeg giver afkald på noget, når jeg spiser og drikker til hverdag, men her passer det bare ind med noget andet, end jeg plejer, og en kop kaffe, en god bog i skødet, en chokolade-skildpadde – eller gerne tre – og så med denne udsigt, så er livet bare godt.
Jeg har i denne ferie også investeret i en bikini. Vi kom forbi en H&M forretning i Silkeborg, hvor den mindste datter – hun er nu 14 – skulle have ny bikini, og så tog jeg lige en hurtig beslutning. Nu skulle det være. Jeg skulle for første gang siden min søn var baby – og det er lige omkring 27 år siden – have en bikini. Det har jeg så fået og har et skoldet maveskind som bevis, og det kommer der ingen billeder af! Det er nu helt godt at få rykket lidt på sine grænser.
Vi har også haft besøg af vores store børn. Først kom vores ældste datter på besøg et par dage med sin kæreste. Vi har hygget, grinet, haft gode samtaler og lavet noget god mad. Julie lavede en lun salat, som jeg fik lov til at tage billeder af og lægge opskrift op på her på bloggen.
Den første aften de var her, stod menuen på grillet kylling med kartofler og stuvede gulerødder og rabarber crumble til dessert. Det var mit første forsøg ud i crumble og det var ret vellykket. Lækre syrlige rabarber med god vanille og sprød, sød top. Blev serveret med god vanilleis – der var enighed om, at det er en god dessert.
Da de havde været her et par dage, kom vores søn med sin kæreste og deres dejlige datter, yndlingsbarnebarnet Sophia, foreløbig det eneste og hun er bare skøn. En kvik og glad lille pige med en enorm livsappetit og begejstring.
Så huset var fyldt de sidste par dage, og det var så skønt at have samlet hele familien til havehygge, sejlture og stille afslapning. Vejret var fantastisk og alle måltider blev spist udenfor. Danmark er smukt også om sommeren. Sophia elsker for øvrigt ribs, og synes både de er rigtig fine, og smager godt lige plukket fra busken.
Første dag med hele familien stod menuen på frikadeller med kold kartoffelsalat og til dessert jordbær med råcreme. Det glider lige ned 🙂 Og sommerhus-reglen hedder også, at den der laver mad ikke skal vaske op. Det er en god regel.
Næste dag fik vi stegt flæsk med persillesovs og kartofler. Det har familien snart snakket om længe, at de gerne ville have, så nu blev det. Jeg stegte flæsket i ovnen, og det blev efter sigende rigtig godt. Jeg selv har ikke lyst til at spise det og heller ikke min store datter, så jeg stegte også noget kylling. Lille Sophia fik også kylling, men smagte på flæsket og tyggede det fint med de nye store kindtænder, og kunne godt lide det. Desserten sprang vi over den dag. Vi havde fået is og vandmelon om eftermiddagen i stedet, da der var over 30 grader og fuld sol. Og i det skønne vejr lånte vi også lige en “baderingsting” til at sætte efter båden. Den var der et par stykker, der fik noget skægt ud af.
Nu her i dag på ferien, hvor jeg sidder og skriver kladde til mit indlæg, har jeg været ædru i præcis 3 år og 9 måneder. Stadig stolt og lykkelig over at være ædru. Stadig forundret og ydmyg over, hvor fantastisk livet kan være. Stadig taknemmelig over at vågne hver morgen og mærke, at jeg har det godt.
Og det er, langt hen ad vejen, nok til at holde mig ædru. Jeg elsker at have det godt, når jeg vågner.
Når jeg går i seng, har jeg hver dag lavet min status over dagen – min daglige selvransagelse. Lige gået min dag igennem. Tjekket, hvad jeg har fået sagt og gjort, om noget skal undskyldes eller gøres anderledes en anden gang. Og har hver dag et mål for, hvad jeg vil gøre anderledes i morgen. Det kan være små ting. Sidde på en anden stol, spise noget andet mad, sætte mit hår anderledes… der er masser at tage fat på og jeg tror det betyder, at man ikke bliver så fastlåst, men mere rummelig og fleksibel.
Låvise Stampe Hansen skriver
Lyder til en dejlig ferie søde, med skønne mennesker omkring dig og tid til tanker.Dejlig måde at du har beskrevet ferien påKnus
Lene Strunge skriver
Tak Låvise 🙂