Jeg har snart bagt rugbrød i 20 år og kører stadig med den samme opskrift.
Jeg bager en gang om ugen og det fungerer perfekt med surdej. For tiden bager jeg mest dette brød uden kerner, da mindstebarnet bedst kan lide det.
Ingredienser
Dag 1:
6 dl. rugmel
150 g. surdej
6 dl. vand
Dag 2:
2 spsk. mørk sirup
1 spsk. groft salt
200 g. øl
150 g. hvedemel
400 g. rugmel
Dag 1 om aftenen røres rugmel, surdej og vand sammen. Det står tildækket på køkkenbordet til næste dag. Optimalt ca. 12 timer. Hvis det står længere bliver det mere surt og det er jo en smags sag, om man ønsker det. Det kan stå op til 24 timer.
Dag 2 tilsættes resten og dejen røres godt.
Dejen kommes op i en 3-l.’s form og der tages 150 g. dej fra til næste bagning. Opbevar surdejen i køleskabet i en beholder med låg.
Brødet efterhæver til det når ca. 1 cm. fra kanten. Det tager 2-3 timer. Sættes i kold ovn. Ovnen tændes på 180 og brødet bager 1 time og 45 min. Pakkes ind i et vådt, vredet viskestykke og køler af på rist.
anders skriver
hej
hvordan lave du sur dejen ?
Spisestuen skriver
Hej Anders 🙂
Der er opskrift på surdej i det her indlæg:
http://spisestuen.dk/2013/09/surdej/
Hilsen Lene
Birthe Ellegaard skriver
Jeg har fået et skønt problem. Rugbrødet blev rigtig godt, men det blev spist alt for hurtigt. Så jeg vil gerne finde en form mere så jeg kan bage to på en gang. Men jeg kan ikke rigtig finde en god en. Hvor har du købt din?
Er dette brød velegnet til at fryse, og skal man så helst skære det i skiver først? Opbevarer du dit i køleskabet eller bare køkkentemperatur?
Mange bageglade hilsner Birthe
Spisestuen skriver
Hej Birthe 🙂
Kan kun give dig ret – det er et skønt problem!
Den jeg har er en Eva-Solo Rugbrødsform Professionel. Du kan finde den hos en god isenkræmmer. Jeg har set dem hos Inspiration og Kop & Kande, ellers er den nem at finde i netbutikker ved søgning på Google.
Brødet egner sig fint til at fryse. Når jeg fryser rugbrød, plejer jeg bare at fryse det i halve brød. Jeg synes ikke, du skal skære det i skiver først. Så er jeg bange for, at det kan blive tørt.
Jeg opbevarer altid mit brød ved stuetemperatur. Der holder det sig lækkert i længst tid.
Dejligt at høre, at du er glad for opskriften 🙂
God weekend.
Hilsen Lene
Ruth skriver
Hvordan laver jeg surdejen
Johnny Ole Larsen skriver
Den står længer oppe
Julie skriver
Hej.
Jeg har en speltmels-surdej, tror du at den kan bruges til rugbrød?
Mvh. Julie.
Lone skriver
Hej Julie.
Da blogejer Lene gik bort sidste år, tillader jeg mig at svare.
Den kan sagtens bruges, den giver bare brødet en lidt anden smag.
Håber at du prøver det af, og finder mere inspiration på denne super skønne blog.❤️