Jeg holdte familiens julefrokost i år, og valgte at den skulle være alkoholfri. I mit hjem drikkes der ikke alkohol. Sådan er det, og det har jeg en familie, der har det godt med. De savner det ikke.
De små lys ved tallerkenerne fandt jeg i Netto. Der kunne så også godt have været et ved den lille tut’s tallerken, men det synes jeg, var lidt farligt.
Jeg har så for første gang også valgt at lave en julefrokost stort set uden kød, og den var straks sværere at sælge, for det er kødglade mennesker, der er i vores familie. Men for at være helt ærlig, så er jeg træt af at bruge en masse penge – og tid – på at lave en masse mad, som jeg ikke selv bryder mig om. Det er simpelt hen ikke fair. Så sådan her kom det til at se ud. Første “servering”. Senere kom ost og dessert. Jeg var lidt i tvivl, om det mindste lille familiemedlem kunne finde nok på bordet, hun kunne lide, og havde købt en lille leverpostej hos slagteren. Den kunne hun godt lide. Hun er absolut ikke kræsen, og smager gerne på maden.
Så jeg var spændt på, hvad de synes om maden i år så. Min bekymring blev gjort til skamme. Alle kunne godt lide maden. Og mad havde jeg lavet rigtig meget af. En enkelt ting havde svigersønnen taget med, for min datter har med stolthed fortalt, at han laver verdens bedste æbleflæsk, så det måtte jo prøves af. Og det smagte skønt. Lækkert og syrligt – intet tilsat sukker – og med tykke skiver stegt røget flæsk ved siden af. Meget lækkert og virkelig mange år siden, at jeg har fået æbleflæsk sidst. Jeg lokkede ingredienser og fremgangsmåde ud af ham. Han steger lidt bacon i tern først. Dernæst kommes løg i, der steges bløde og så kommes størstedelen af æblerne (belle de boskoop) i. Der holdes lidt æbler tilbage, der kommes i til sidst, så der er lidt at tygge på. Skiverne af røget flæsk steges sprøde og serveres ved siden af.
Brød skulle der til, og jeg havde bagt rugbrød, knækbrød og stenalderbrød.
På bordet var også min udgave af vegetariske pariserbøffer, og de var et hit. Jeg er også selv vild med dem. Det er en skive stenalderbrød, med en rødbedebøf på. Toppet med en klat hjemmelavet ketchup, finthakket rødløg, peberrod og kapers.
Der var et fad med lune empanada.
En sildesalat med rødbeder, æble og kapers. Serveret med hårdkogte halve æg og tynde skiver rødløg.
Nybagt og lun spinattærte med fetaost.
Lakseroulade, der var skåret i skiver og pyntet med salat og limebåde.
Lun champignonpate fra arla.dk. Jeg har selv en opskrift, der ligner, men der er selleri i, og det er svigersønnen ikke så begejstret for, så jeg har lavet den fra arla.dk, og den er rigtig god. Min version kan du finde HER. Køn er den ikke sådan en fætter, men den smager virkelig godt.
Jeg havde lavet en andepaté af leverne fra ænderne juleaften, og den skulle efter sigende være blevet rigtig lækker. Jeg tror på det, men det er for meget kødsmag til mig. Den blev serveret med cornichoner og syltede chili. De syltede grønne chili smager for øvrigt også virkelig godt til manchego osten.
Mit elskede snack-fad var fyldt med grønsager og hummus. Jeg kan så åbenbart ikke tælle på mine gamle dage, for jeg synes, at der var fem “huller” at lægge noget i ud over det i midten. Det er der så ikke, så peberfrugterne måtte i en skål ved siden af.
Friskost serveret med solbærsyltetøj.
Ostefadet havde jeg egentlig tænkt skulle på bordet, men det kunne ikke være der, så det måtte på, da det andet var kommet ud.
Der var brieost, manchego, danablu, Riberhus med kommen og blomme-æble syltetøj. Og så havde jeg lavet Nutella, super sundt og lækkert. Frugt og grønt selvfølgelig også på fadet.
Der blev spillet lidt spil og den lille hjalp sin farmor i køkkenet med at lave dessert, og sådan en lille hjælper kan klart anbefales. Der blev smagt på sagerne og kommentaren til at få kuglet vanilleisen op (som vi ikke kunne vente på blev blød nok) var: “Det er stramt” – og det var det! Jeg mangler så lige at lære hende at være stille, når vi står der og smug spiser chokolade i køkkenet. De højlydte uhmm-kommentarer er jo noget afslørende.
Dessert kom der ud af det. Pærer belle helene, som alle kunne lide (også selv om jeg ikke havde lavet pærerne selv ;-)) Men ellers var det hele hjemmegjort. Pærerne havde jeg syltet selv, vanilleisen havde jeg lavet dagen før og chokoladesovsen blev lavet sammen med min lille hjælper lige inden servering.
Jeg er ret sikker på, at alle blev mætte.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.